Blog bydlení

Barevné bydlení - rebelská černá. Díl druhý

Černá barva vždy působí tajemně noblesně a s neskrývanou elegancí vám vaše bydlení sjednotí, zklidní a každému kousku nábytku či doplňku propůjčí hlavní roli v každé místnosti. Jaké další kouzla s ní můžete dokázat, se dočtete v druhé části seriálu o barevném bydlení...

 

Černá barva dokonale vymezuje prostor

 

Samozřejmě, umí to i jiné barevné tóny, černá barva je však v tomto úkolu nesmlouvavá a překvapivě i nenápadná. Stačí pár pruhů kolem knihovny či policového dílu vystrčeného do prostoru a rázem místnost, kterou jste chtěli alespoň opticky předělit, působí zcela novým dojmem. Černá barva se také skvěle hodí k ohraničení prostoru, který imituje například odkládací stěnu v hale. Nejste-li zastánci klasických skříněk a dáváte přednost raději jednoduchým věšákům, pak zeď pod nimi natřená černou barvou dokonale zastoupí i vizuální efekt nábytku. 

 

Černé doplňky září nápadem

 

Nálepky na zeď, černá dekorace v podobě svícnů či aromalamp v lesklé černé, černobílé obrazy či působivé vaše vlastní černobílé fotografie, to jsou doplňky a dekorace, které se do interiéru, který obývá černá barva hodí přímo bytostně. Jednoduchost je v tomto případě totiž tím nejefektivnějším spojením, které dá vyniknout celkové atmosféře místnosti, zároveň také jednotlivým kusům nábytku či právě prostým, leč působivým, dekoracím. Lampičky na čtení, budíky i nástěnné hodiny, to vše jsou detaily, které sladěné v černém provedení podtrhnou noblesní bydlení, v němž černá barva hraje prim.

 

Černá barva nemusí slušet jen vašemu šatníku

 

A použít ji jako ústřední barvu textilií můžete s klidem i noblesou. Černá barva v obývacím pokoji použitá na dekoračních polštářcích, dekách či přehozech bude ve spojení se světlou sedací soupravou působit dokonalým dojmem. Černé textilie mají však své výrazné místo i v našich ložnicích. Lůžkoviny v černém saténu působí dráždivě i smyslně a zpříjemní nejen náš spánek. Nejrůznější předložky pro zahřátí nohou při ranním vstávání i ranní hygieně v koupelně působí také příjemně a nenásilně a především dokonale zahřejí prokřehlé nožky. V koupelně a ložnici je zkrátka černá barva nejlepší volbou jako pomyslná třešnička na dortu. V dostatečně prostorné a prosvětlené koupelně se může vyjímat i na kachličkách v kombinaci s bílou, ale luxusně vynikne v bílé koupelně, kdy černé kachličky použijete jen v prostoru sprchového koutu. Pokud toužíte po špetce extravagance a dráždivosti, pak vás jistě potěší, že černá barva si skvěle rozumí nejen s bílou či šedou, ale také rudě červenou.

 

Kuchyňská linka pod černou taktovkou

 

Mnoho hospodyněk si stále nedokáže představit tmavou kuchyňskou linku, natož pak vyloženě černou. Ano, chce to pořádný kus odvahy, ale tyto kuchyňské linky, obzvláště v lesklém provedení, zažívají svůj vzestup na výsluní. Pro působivý efekt i praktickou stránku je důležité, aby kuchyně byla dostatečně prostorná a především osvětlená. Pokud máte francouzská okna a kuchyni navíc propojenou s obývacím pokojem, stačí jen vzít odvahu a po pravdě se i důkladně vybavit patřičnými pomůckami k udržování linky v čistotě. Jediná nevýhoda černé kuchyně je totiž viditelnost každého otisku vašeho prstu. Máte-li tedy malé děti, černou kuchyni zřejmě příliš neoceníte, pokud tedy děti od mala nenaučíte, že prstíky se všude neťapá. Nechcete-li se této barvy i přesto vzdát, stačí zvolit mírnější variantu použití černé barvy a zakoupit pouze černé spotřebiče, od varné desky po lednici či troubu, a vhodně je zkombinovat s černou, bílou, šedou, ale i žlutou kuchyňskou linkou.

Názory

Přidat názor