Blog bydlení

Barevné bydlení – rebelská černá. Díl první

Máte-li potomka ve věku zapalujících se lýtek a puberta převzala vládu nad vztahem mezi vámi, dost možná jste se už setkali s mladickou revoltou vůči rodičům, vyjádřenou vlastní úpravou studentského pokojíčku. Ano, černá barva se často stává zbraní v rukou teenagerů, kteří osobitou výmalbou svého pokoje v této barvě, dají svým rodičům i širokému okolí jasně najevo svůj vlastní postoj k životu. Černá barva – i když je barvou smutku, bolístek a ne zrovna pozitivního pohledu na život – je přesto barvou, kterou rozhodně nemusíme zatracovat.

 

Černá barva na zeď? Proč ne, ovšem s rozumem!

 

Určitě nechcete proměnit svůj útulný obývací pokoj plný světla, v ponurou temnou kobku v případě, že byste černou použili stejně jako váš puberťák. Rozumně použitá černá barva na vašich stěnách může zejména obývacímu pokoji dodat pořádnou dávku luxusu. Myslete především na to, že černá barva pohlcuje světlo, je tedy spíše vhodná na boční stěny u oken, na protilehlou stěnu proti oknu nepatří – opticky by vám místnost příliš ztmavila. Další optický klam, který černá barva ovládá dokonale, je zmenšení místnosti. Hodí se tedy spíše do místností hýřících prostorem, menší pokoj by s jejím přispěním působil ještě více stísněně. Pokud si v černé barvě libujete, můžete s rozvahou vybrat a aplikovat černé samolepky na zeď, s kterými můžete vtipně, elegantně a dokonale ozvláštnit své bydlení. A na bílé stěně černé samolepky dodají každé místnosti jiskru.

 

Černá barva je elegance sama

 

A pro obývací pokoj jako stvořená, jen je potřeba pohrát si trochu s kombinováním i ostatních tónů. I zde totiž platí, že čeho je moc, toho je příliš. Pokud však dáte černé vyniknout pomocí světlých tónů okolo ní, výsledný efekt bude doslova mystický. V obývacím pokoji se přímo nabízí zvolit černou sedací soupravu, která bude působit elegantně i luxusně zároveň, dbejte však na to, aby kolem ní byl světlý nábytek. Ideálně bude u černé pohovky vypadat bílý konferenční stůl a světlé dekorační polštářky či přehoz – nejlépe v jednoduchém designu bez dalších barevných potisků či aplikací. Stejné pravidlo platí obráceně – pokud zvolíte černý nábytek, dopřejte mu zazářit díky černým doplňkům. 

 

Černá barva je skromná

 

Výjimkou není ani sladění doplňků do černé barvy, od černého kusového koberce po plédy a přehozy – tímto jednoduchým efektem docílíte také magické nálady, kterou černá barva nabízí. Myslete jen na podstatnou skutečnost – černá barva sice skvěle maskuje špínu, zároveň však na ní případný prach doslova září, péče a úklid je tedy krapet náročnější. Stejné je to i s černým kobercem. Ten sice ukryje nějakou tu nehodu, naopak drobečky či zvířecí chlupy na něm doslova křičí po úklidu. Pokud se rozhodnete použít více barev v místnosti, které převládá černá, volte spíše světlé a neutrální tóny a snažte se dodržet pravidlo tří barev a ty případně kombinujte tón v tónu.

Další tipy a přednosti černé barvy najdete v článku: „ Barevné bydlení – rebelská černá. Díl druhý“

 

Názory

Přidat názor