Blog bydlení

Čas huňatých svetrů je tu – připravte svá krbová kamna na zimu!

Zima má své kouzlo a patří k našim životům stejně jako ostatní roční období. První sněhová nadílka, romanticky zasněžené procházky a všude nadšené děti, které si zimní radovánky umí pořádně užít – to je zima, jak se patří. Ovšem všichni se jistě shodneme na tom, že svou ledovou a mrazivou moc může demonstrovat za okny a dveřmi našich příbytků, my si DOMA chceme užívat zasloužené teploučko a pohodlí. A pokud patříte mezi ty, kteří k vytápění používají krbová kamna či krb, pak je dnešní článek právě pro vás.

 

Nejvyšší čas pro revizi krbů

 

Celé léto až dosud krbová kamna jen lenošivě odpočívala a čekala na svou příležitost, nyní se však už těší na to, jak vás budou zásobovat poctivým teplem a příjemnou atmosférou. Je však čas pozvat si domů odborníka a dopřát krbu pravidelnou péči. Jen správná údržba zajistí plnou funkčnost každému krbu, spalinovým cestám a postará se také o skutečný pocit bezpečí. O revizi krbů se postará odborník – tedy revizní technik či kominík – který má potřebné zkoušky a může vám o provedené revizi dle platných předpisů a norem vydat také důležitou revizní zprávu.

 

Revizi krbů a krbových kamen rozhodně nepodceňujte

 

Stále mnoho lidí se ještě mylně domnívá, že investice do revize krbů je zbytečná a nedůležitá, opak je však pravdou. Stačí zanesení komínů sazemi a k otravě oxidem uhličitým je už jen kousek. Výjimkou nejsou ani požáry vzniklé vzplanutím sazí v komíně. Pokud se rozhodnete revizi vašich krbových kamen a splodinových cest ignorovat, ohrožujete nejen svůj majetek, ale především život svůj i svých nejbližších. Minimálně jednou do roka byste tedy měli do revize investovat – a to buď po skončení topné sezóny nebo před jejím začátkem.

 

Jak můžete přiložit ruku k dílu sami?

 

Správným krokem je vhodná péče o krbová kamna a krb dle doporučení výrobce a to již během topné sezóny. Už to, jakým palivem topíte, je důležitý faktor správného vytápění i péče o krb. Nejvhodnějším otopem je dostatečně vysušené a kvalitní dřevo jako buk, dub, či habr. Dřevo by mělo schnout nejlépe dva roky, minimálně pak rok jeden. Kvalitní dřevo nejen dobře prohoří a jeho potenciál se dobře zužitkuje, ale také nešpiní spalinové cesty zbytečnými sazemi. Správnou cestou je také pravidelné vynášení popela a péče i o prosklená dvířka a to včetně spár a těsnění.

Názory

Přidat názor