Blog bydlení

Čeká vás zařizování pokoje pro školáka? Víme jak na to!

Poslední červnový den se vaše dítko slavnostně rozloučilo s předškolní docházkou a prvního září slavnostně usedne do školní lavice? Možná si ještě během prázdnin užije dětského dovádění ve školce, vy tento čas můžete využít k vybudování dokonalého dětského pokoje pro školáka. My vám poradíme, na co všechno nezapomenout.

 

Dobrý plán, inspirace a rodinná porada...

 

Pro začátek je ze všeho nejlepší přizvat vašeho školáka či školačku k rodinné poradě a vyslechnout si jeho představu o novém pokojíčku. Každé dítko je jiné a tak zatímco jedno bude stále toužit po dětských motivech a pohádkovém království princezen či draků, druhý předškolák už pomýšlí na klidnější a elegantnější zařízení svého pokojíčku. Ať tak či tak, vždy je ze všeho nejdůležitější, aby se dítko cítilo v pokojíčku dobře a tak i přesto, že designeři radí zařizovat pokoj pro školáka již na několik let dopředu, každý rodič by měl vyslyšet originalitu svého dítka – a vyřešit ji s rodičovskou moudrostí. Nábytek můžete vybrat umírněnější, doplňky však stále můžou zářit dětstvím – vždyť malý předškolák je stále dítětem. Vezměte tedy do rukou letáčky, katalogy, usedněte všichni k internetu a nechte se inspirovat nápady, které úspěšně realizovali jiní, nebo si poskládejte vlastní verzi, šitou na míru prostoru i dítku.

 

Pracovní kout hrdě hlásí – tady bydlí školák!

 

Skutečný pracovní stůl a kvalitní židle už od dveří všem hlásí, že tady se už chodí do školy. Až dosud prioritou dětského pokoje bylo dostatek prostoru pro hraní, nyní první příčku důležitosti zaujímá kvalitní a prostorný psací stůl, židle s ergonomickou opěrkou zad a dostatek úložného prostoru pro učebnice, sešity a všechny nezbytné pomůcky. Pracovní koutek můžete zvolit takový, který roste s dítětem, tedy rostoucí do výšky i s polohovatelnou deskou stolu. Při výběru se zaměřte na bezpečnostní prvky jako pojistky proti přivření prstů, oblé tvary a hrany a také vychytávky, které pomáhají udržovat pořádek jako držák aktovky či žlábek na psací potřeby.

 

Dostatek světla a úložných prostor je základem zdraví i pořádku

 

Vaše dítko přípravou do školy bude trávit denně nějaký ten čas a tak kvalitní osvětlení, které mu nejen práci ulehčí, ale především pečuje o jeho zrak je velice důležité. Pracovní stůl je nejvhodnější umístit naproti oknu, nebo alespoň tak, aby přirozené světlo dopadalo buď z levé či pravé strany, v závislosti na tom, zda vaše dítko je pravák či levák. Ne vždy lze zajistit dostatečné množství denního světla, proto vyberte také kvalitní osvětlení pracovního stolu, které poskytne co možná nejlepší umělé světlo. Co se týká úložných prostor, jsou nepostradatelné nejen v udržování pořádku v pokojíčku, ale také v případě přehlednosti. Každé dítko ocení poličky nejen na knihy, ale také na hračky, které stále mají v pokojíčku své důležité místo, k psacímu stolu je pak velice chytrým řešením pojízdný kontejner s šuplíky, do kterých se na jedno místo a přehledně vejdou všechny školní potřeby.

Názory

Přidat názor