Blog bydlení

Chcete vyhrát dražbu nemovitosti? Nepodceňte přípravu!

Ceny nemovitostí rostou a s nimi i vaše touha získat vlastní byt, dům, lukrativní pozemek, útulnou chatu či chalupu, garáž pro vašeho plechového mazlíčka či snad zajímavý komerční prostor? Neodpírejte si to, po čem vaše srdce touží a získejte nemovitost v dražbě!

 

Hledejte a nasávejte atmosféru

 

Velkou předností dražeb nemovitostí je nejen fakt, že nemovitost můžete získat velice levně, ale také bezpečně, rychle a transparentně. Nečeká vás žádné dlouhé dohadování, prostoje ani průtahy, zkrátka – ten kdo učiní vyšší nabídku, ten vítězí. Cesta k vítězství však přeci jen nějaká je – a to v hledání vysněného domku, bytu, pozemku či chalupy. Neváhejte tedy studovat nabídky nabízených nemovitostí v dražbě, přehledný a pravidelně aktualizovaný portál eDražby.cz vás provede touto cestou k vysněnému cíli. Nabízená nemovitost v dražbě je vždy plně popsána v dražební vyhlášce, kde se dozvíte nejen datum a místo dražby, ale také případná práva a povinnosti vztahující se k dražbě, samozřejmě odhadní cenu, nejnižší podání i minimální příhoz. Především však můžete využít osobní prohlídky dražené nemovitosti a na vlastní oči se tak přesvědčit o jejím stavu. Tato prohlídka vás k ničemu nezavazuje a je tak dobré prohlédnout si nemovitostí více a také se zúčastnit pár dražeb jaksi na zkoušku. Sice pro nasátí atmosféry musíte složit dražební jistinu, ta vám ale v plné výši bude v případě vyšší nabídky vždy vrácena zpět. Vy tak o peníze nepřijdete, ale zjistíte, jak to na dražbě chodí.

 

Strategie je důležitá

 

Vůbec neváhejte svolat rodinnou radu a domluvit se, zda a na kolik je pro vás vyhlédnutá nemovitost lukrativní a jak moc o ní stojíte. Promyslete si, jaké budou vaše úmysly – zda bude nemovitost sloužit k vašemu bydlení, pronájmu či jako pojistka na zlé časy. Od toho se dosti významně odvíjí částka, za kterou budete ochotni nemovitost vydražit. Neváhejte udělat si i malý průzkum v lokalitě, kde se nemovitost nachází – infrastruktura, občanská vybavenost, zaměstnanost i ceny podobných nemovitostí v místě jsou při rozhodování velice důležité. Pokud jste pevně rozhodnuti nemovitost získat, stanovte si přesnou částku, za kterou během samotné dražby rozhodně nepůjdete. Emoce a atmosféra během dražby se může lehce vymknout vaší kontrole, obzvláště dražíte-li poprvé a mohlo by se vám tak stát, že budete přihazovat i za částku, která již pro vás není finančně výhodná ani únosná.

 

Připravte si finance

 

Nebojte se, účast na dražbě ani dražba samotná vás nestojí ani korunu. Musíte mít však dostatek finančních prostředků nejen pro složení dražební jistoty, ale také na zaplacení v případě, že váš příhoz zvítězí. Předně tedy potřebujete v případě zájmu složit dražební jistotu ve výši, která je stanovena dražební vyhláškou a to před samotným začátkem dražby. Tato částka vám bude v případě neúspěchu v plné výši vrácena, v případě že nemovitost vydražíte, vám tato částka bude odečtena od konečné ceny nemovitosti. Tuto cenu musíte zaplatit do stanoveného termínu, proto je tak důležité, mít potřebné finance plně k dispozici. Když totiž tuto částku nezaplatíte, má se zato, že jste dražbu zmařili a dražební jistota, kterou jste zaplatili, propadá dražiteli.

 

Vydržte s oslavou až do konce dražby

 

Nemovitost je prodána až okamžikem příklepu, tedy klepnutím dražebního kladívka. Proto až do tohoto okamžiku vyčkejte s oslavou a rozhodně neodcházejte ze sálu, máte-li v úmyslu o nemovitost svést pomyslný dražební boj. Obzvláště v případě elektronických dražeb je tento okamžik velice důležitý – mnoho zájemců čeká s příhozem na poslední chvíli, nabídka učiněná před vypršením termínu totiž dražbu opět o několik minut prodlouží, aby mohli reagovat případní další zájemci. 

Názory

Přidat názor