Blog bydlení

Co nesmí chybět v pokoji prvňáčka? Kvalitní psací stůl a pohodlná židle!

Pyšně a s lehkou slzou v oku jste prvního září vypravili svou ratolest poprvé do školy? Jistě to byl den plný emocí a nezapomenutelných zážitků pro vás, ale hlavně pro vaše dítko, které tak rychle odrostlo své první židličce a stolečku na kreslení a nejrůznější výtvory. Jistě chcete i dál, aby vaší holčičce či chlapečkovi šla domácí příprava do školy pěkně od ruky a proto vhodný psací stůl i židle jsou nepostradatelnou výbavou každého dětského pokojíčku.

 

Na správnou výbavu není nikdy pozdě

 

Možná si dáváte s výběrem na čas, možná se vám zrovna nedostává potřebných financí a dost možná zastáváte názor, že domácí úkoly se stejně dobře dají napsat i na běžném jídelním stole. Jistě, máte pravdu – stůl jako stůl – ovšem, malý školák potřebuje pro své učení klid i zázemí a tak vyhrazený prostor pro učení jistě přijde vhod jemu, ale také vám. Pokud navíc má vaše dítko sourozence, samostatné místo k učení je doslova nezbytné. Dítko si zaslouží mít pro domácí přípravu vyhrazeno nejen čas, ale také místo a tento systém ulehčí nejen učení prvňáčka, ale také přípravu do školy vám, rodičům.

 

Kvalitní psací stůl – na něm se píší úkoly skoro samy!


Psací stůl může mít mnoho podob a vůbec nemáme na mysli jen barvu, tvar či velikost. Ideální psací stůl je však takový, na kterém může dítko pracovat i pár hodin denně a stále jej bude lákat znovu k němu usednout. Opomineme-li neopominutelné – tedy samotný design odpovídající dětskému radostnému a šťastnému věku, pak by měl být psací stůl - nejen pro prvňáčka – flexibilní, ideálně ergonomický, prostorný a samozřejmě také bezpečný. Pokud lze stůl nastavit dle aktuálních proporcí dítěte, pak máte vyhráno. Proto jsou „rostoucí“ stoly tolik žádané. Nejenže rostou s dítkem, ale lze je také různě naklánět a přizpůsobit individuálním potřebám malého školáka či školačky. Rozhodně také nezapomeňte na praktickou stránku a to jsou úložné prostory, kde se vejdou nejen školní potřeby, ale také věci ke kreslení, tvoření, zábavě i hře.

 

Bez židle není stolu

 

K pracovnímu stolu nepochybně patří také židle. Ta by měla být nejen pohodlná pro sezení, ale především také propracovaná i po ergonomické a především vhodná také po zdravotní stránce. Od věci vůbec není, když dítko necháte na vlastní kůži židli vyzkoušet a dáte na jeho pocit a pohodlí. Zdravotní židle by pak obzvláště u dětí měla vykazovat schopnost nastavení ve třech polohách a to nastavení výšky židle, výšky opěrky a hloubky sedáku. S ohledem na to, že každé dítko má jinou postavu a také jiné individuální nároky, je židle s možností nastavení nejen židlí rostoucí s věkem dítěte, ale také výhrou po zdravotní stránce. Přičtete-li k tomu fakt, že dítko na židli nejen píše úkoly, ale také podniká výpravy do říše her, je lepší připlatit si za pořádný, kvalitní a zdravotně nezávadný kousek a vědět, že v otázce učení i zábavy je o bezpečí i zdraví vašeho dítka postaráno.

Názory

Přidat názor