Blog bydlení

Denního světla je v zimě poskrovnu. Posviťte si s grácií!

Sluneční svit ke svému bytí na zemi potřebujeme nejen pro zdraví našeho těla, ale především také mysli. Není se co divit, že v čase dlouhých zimních nocí a krátkých dní nám naše nálada často spadne až k bodu mrazu. Rozpohybujte ji opět do patřičných výšin radosti a štěstí a zaskočte alespoň doma za sluníčko, které odpočívá, a rozsviťte si doma s elegancí pro radost a dobrou náladu.

 

Závěsné osvětlení nemusí být nudné. A rozhodně není!

 

Když se řekne světlo k zavěšení na zeď, většinu z nás stále ještě napadají neforemné a lehce uniformní retro komunistické lustry, které se možná tvářily moderně, leckdy však působily spíše kýčovitě. Když už se našlo pár skvostných kousků, právě teď se vám už nemusí hodit do moderního interiéru, pokud tedy nepropadáte vlně retra. Brány dnešních firem, a především designérských studií, naštěstí opouští skvosty, za které se nebudete muset stydět a naopak se zcela nenápadně po rozsvícení stanou nádhernou dominantou vašeho interiéru. Největším plusem je fakt, že výběr je tak bohatý, že si nejen nebudete moci vybrat a rozhodnout se pro jediný kousek, ale především bude velmi malá pravděpodobnost, že někdo z vašich známých bude mít na chlup stejné osvětlení.

 

A originalita se opravdu cení

 

Pokud milujete nenápadnou eleganci, která však prohřeje interiér nejen příjemným světlem, ale hlavně scenérií, kterou dokáže rozehrát, pak vaše srdce při výběru pookřeje. Nenápadných závěsných svítidel si na první pohled možná ani nevšimnete – jsou často navrženy ve vkusně minimalistickém stylu, který nezevšední. Hitem je rozhodně sklo v kombinaci s kovem, často i v nerezovém provedení. Sklo je dominantním prvkem a spolu s návratem k přírodním prvkům tak naleznete jeho proměnu v drobné lístky, dešťové kapky, sluneční paprsky nebo drobné květy. Ve spojení s kovem a fantazií designérů pak vzniká jedinečný kousek ve vašem interiéru, který něžně čeká na svou příležitost.

 

Lampiony nejsou jenom pro děti

 

A rozhodně teď válcují svou křehkou krásou první příčky v prodejnosti závěsných svítidel. Možná naše záliba v nich začala v dětské kráse lampionových průvodů, přesunula se k romanticky něžným svatebním hostinám pod širým nebem až zakotvila v našich ložnicích a obývácích. Japonské lampiony, jak se těmto svítidlům také říká, vznikly opravdu v Japonsku. Z vytrvalé rostliny micumata se vyrábí papír waši, který je základem úžasných stínidel nejrůznějších dekorů i barevného provedení. U nás jsou hitem především lampiony v bílé barvě, často vyráběny z rýžového papíru a umně zpracovány nejen do klasických koulí, květů, ale i sněhových vloček a moderních puzzle tvarů. Hra stínů, která tak vzniká, je romantická i uklidňující zároveň.

 

Nebojte se experimentovat

 

Pokud se stále hledáte a běžné materiály vás zatím neoslovily, zkuste zalovit v odvážnějších vodách. S ohledem na zařízení interiéru, samozřejmě. Do popředí zájmu designéru a hlavně nás, obyvatel, se dostávají materiály jako dřevo, korek, ale především beton. Ano, opravdu beton ve své pravé ledové kráse. Svítidla z odlitků z betonu, často kombinovaná se dřevem nebo jen prostě a chladně odtažitě betonová, nadchnou právě pro svou ležérní jednoduchost. A pokud se betonu bojíte, pořídit si slušivé osvětlení můžete i z jeho imitace.

Názory

Přidat názor