Blog bydlení

Děsí vás vánoční úklid? Víme jak na něj!

Děti se těší na dárečky pod stromečkem, tatínci na mlsání cukroví a maminky nakupují, zařizují, pečou a hlavně šílí z nekončícího vánočního úklidu. Poznáváte se milé hospodyňky? Vše se však netočí jenom kolem úklidu. Hlavně tehdy, když víte, jak si jej ulehčit, zjednodušit a hlavně zrychlit.

 

Sestavte si seznam priorit

 

Rozhodně vám nebudeme dávat zaručené rady o tom, že uklízet není potřeba, když přeci jako správná žena gruntujete průběžně po celý rok. I když je to rada pravdivá, vůbec vám nepomůže a bude vám zcela k ničemu, pokud ve vás dříme hospodyňka tělem i duší. Možná, že byste to i vydržela, ale místo vánoční pohody byste se jen užírala, co vše jste mohla více nablýskat a vypulírovat. Každopádně se ale nemusíte nutně strhat k padnutí. Stačí se zaměřit jen na to nejdůležitější a rázem budete mít více klidu pro sebe, v dokonale čistém bytě. Pro dokonalou vánoční pohodu přeci nemusíte přerovnat a umýt každičkou věc.

 

Plánování vánočního úklidu se bude hodit

 

Pokud vám pod nohama pobíhají malé děti či čtyřnohý chlupáč, rozhodně si vánoční úklid naplánujte na dobu, kdy budete doma sama. A partner, pokud vám nechce být zcela dobrovolně nápomocen, jistě ocení, že se může vypařit na procházku. Den D je tedy stanoven, volný byt zařízen a teď stačí postupovat s rozumem. Zběsilé pobíhání z místnosti do místnosti je k ničemu a především vás okrádá o drahocenný čas. Uklízet pokoj po pokoji je mnohem rozumnější. Navíc vás povzbudí fakt, že už máte něco lidově řečeno „z krku“. Začněte úklidem povalujících se věci – od ponožek přes časopisy až po další zapomenuté nezbytnosti a vždy postupujte od shora dolů – na prvním místě je tedy prach, až pak přichází čas pro vysavač.

 

Vánoční úklid se lépe zvládá s pomocníky

 

Základem pro rychlý úklid jsou kvalitní čistící prostředky, ale také obyčejné a levné vychytávky jako švédská utěrka a jedlá soda, které oceníte v celé domácnosti. Pokud neusednete k Štědrovečerní večeři aniž byste měla naleštěná okna, vsaďte na rychlou stěrku nebo obyčejný čistič na okna bez nutnosti předmývání a následného leštění. S prachem zabojujte pomocí speciálních sprejů, které prach zbytečně nevíří a vysávání si můžete zpříjemnit vůní, kterou přidáte do sáčku ve vysavači. A protože nejlépe se „binec“ uklízí tak, že se zkrátka ukryje z dosahu vašich očí, tak vše co nepotřebujete mít o vánocích při ruce jednoduše ukliďte do skříní nebo elegantně schovejte do praktických krabic s víky. No a zbude vám alespoň dost místa na vánoční výzdobu i případné nové dárky.

 

Neodmítejte pomocnou ruku

 

I když je nad slunce jasné, že nikdo vám tak krásně vaši klícku neuklidí, jako vy sama, přesto se nebraňte nabízené pomoci. Každá ruka k dílu se zkrátka hodí a navíc si váš partner či děti uvědomí, že generální úklid není žádná procházka růžovou zahradou a budou se o to více snažit o to, aby byt jako klícka vydržel nablýskaný mnohem déle. Pokud vás svazuje časová tíseň a bojíte se, že uklidit dle svých představ zkrátka díky pracovní vytíženosti nestihnete, neváhejte využít pomocníků na slovo vzatých. Nejen hodinový manžel na opravy v bytě, ale také hodinová manželka na úklid domácnosti, to je to, co je v otázce úklidu rozhodně IN. A že to stojí peníze? Ano, ale na kolik si vy samy ceníte svého volného času nebo toho, kterého můžete místo pulírování strávit se svými nejbližšími?

Názory

Přidat názor