Blog bydlení

Dobrovolná dražba je výhodou pro obě strany!

Nikdo z nás si nemůže být nikdy jistý, zda se neocitne ve finanční tísni, která mu znemožní dostát svým závazkům. I když máte uzavřena všechna možná pojištění, někdy se zkrátka jako jediným řešením, jak oddálit soudní exekuci, jeví dobrovolná dražba majetku. Ta však může být i způsobem, jak získat více peněz než běžným prodejem a pro případné zájemce o nemovitost je dobrovolně dražená nemovitost také výhodou.

 

V dobrovolné dražbě nemovitostí najdete často poklady

 

Sice je pravdou, že běžné rodinné domky, byty, chaty a chalupy jsou dobrovolně draženy spíše výjimečně, tímto způsobem často nabízí svůj majetek majitelé lukrativních nemovitostí a komerčních prostorů. Říkáte si proč? Protože moc dobře ví, že v případě výjimečnosti nemovitosti či prostoru k podnikání se vážní zájemci snadno nechají strhnout touhou po získání nemovitosti a často pak konečná cena přesáhne až o 10 % cenu, za kterou by jinak byla běžně prodána.

 

Nabízenou nemovitost v dražbě si vždy důkladně prohlédněte

 

Rozhodně využijte nabídky prohlídky nemovitosti a neváhejte si na pomoc přizvat i odborníka, který často pouhým pohledem odhadne stav nejen obyčejné garáže, ale i chalupy, bytu či rodinného domku a dokáže vám nastínit, kolik například budete muset do nemovitosti dále investovat. Později totiž stav nemovitosti nemůžete nijak reklamovat – dražíte ji tak, jak „leží a stojí“. Jistě se vám jako vydražiteli bude líbit skutečnost, že oproti klasickému prodeji, kdy je zakoupená nemovitost převedena na vás až vkladem vlastnického práva do katastru nemovitostí, v případě dražby na vás vlastnictví přechází již samotným příklepem. Samozřejmě – zaplatit musíte tak či tak :)

 

Ohlídejte si dobře své finance

 

Výhodou dobrovolné dražby oproti dražby nucené je fakt, že zatímco u nucené musíte v případě vítězství doplatit zbývající částku do jednoho měsíce, u dražby dobrovolné máte na zaplacení čas tři měsíce. Pokud se však jedná například o garsonku, zahradu či garáž s nižší cenou, musíte částku nižší než 500 000 Kč zaplatit do deseti dnů a pokud je cena nižší než 200 000 Kč tak ihned po skončení dražby. A  nezapomeňte – vyhrajete-li, ale nemáte na doplacení konečné částky, dražební jistota, kterou musíte vždy před dražbou složit, vám propadne.

 

A ještě jedna dobrá zpráva na závěr. Při dobrovolné dražbě se platí daň z převodu nemovitosti ze skutečně vydražené částky, ne z odhadní ceny nemovitosti – další plus pro vás. Tedy v případě, že vydražíte pod tuto cenu :)

 

Názory

Přidat názor