Blog bydlení

Dopřejte své chalupě či chatě pohodový zimní spánek

Podzim se ujal vlády rychleji, než jsme čekali, a mnohdy si i přáli, a ani Svatý Martin na bílém koni v některých našich končinách nezahálel a tak je zřejmé, že se mílovými kroky blíží paní Zima. Konec sezóny tak nastává pro většinu chatařů a chalupářů, a pokud mezi ně patříte i vy, určitě chcete svůj druhý domov zazimovat tak důkladně, aby mráz ani sníh vaší chloubě neublížili.

 

Hýčkejte si střechu i okapy

 

Jen bezchybně fungující střecha ochrání vaši chatu či chalupu před nepřízní počasí a tak její důkladná prohlídka je rozhodně nezbytná. Pokud jste si už v létě všimli občasného zatékání a stále jste vyčkávali, před zimou je doslova za pět minut dvanáct dát vaši střeše opět bezchybný kabát. Kromě možného zatékání zvažte i kontrolu statiky vaší střechy, aby zvládla nejen případný nárazový vítr, ale také větší přívaly sněhové nadílky. Stejná kontrola pak platí pro okapy – jejich vyčištění zaručí dobré odvádění dešťové vody i tajícího sněhu ze střechy. Má-li vaše chalupa i funkční komín, který aktivně využíváte – byť jen občasně, nezapomeňte jej nechat zkontrolovat mistrem kominíkem.

 

Vystavte stopku vlhku a nezvaným čtyřnohým tulákům

 

Zima s sebou přináší nejen poklidnou sněhovou nadílku, ale také všudepřítomnou vlhkost, která umí napáchat pěknou paseku. Střecha a okapy v dobré kondici jsou základem, ale udělat pro své vnitřní vybavení a interiér můžete i mnohem víc. Aby vnitřní zdi dobře dýchaly, je dobré odsunout od zdi nábytek. Ani podlaze nedejte šanci zničit vám například koberce a tak je na zimu raději smotejte a uložte třeba na půdu. Dobrým a osvědčeným pomocníkem na drobnější kousky oblečení, ale i ložní prádlo, jsou vzduchotěsné pytle, kterým se vlhkost vyhýbá obloukem. Aby vaši chatu či chalupu nenavštěvovaly čtyřnozí hlodavci, nenechávejte nikde žádné zbytky jídla a především všechny otvory či skuliny dobře utěsněte.

 

Nezapomeňte na zahradu, nářadí i stroje

 

Určitě už možná máte poslední letošní sečení trávy za sebou, trvalky jsou přikryty chvojím a žádné listí už váš trávník nehyzdí. Nezapomeňte také uklidit a zazimovat nejen zahradní nábytek, ale také veškerou zahradní techniku od sekačky na trávu až po poslední motyčku. Samozřejmostí je jejich důkladné očištění od hlíny a osušení před uskladněním – jen tak zabráníte nepříjemnému zrezivění, plesnivění. Všechno nářadí, se kterým si před zimou dáte práci a věnujete mu svou péči na jaře naleznete ve stejně dobrém stavu a kondici a ušetříte nemalé peníze za nákup nového.

 

Dobré sousedské vztahy jsou nad zlato

 

Nevěříte? Tak si představte, že se na svou chalupu nedostane téměř celou zimu, což je pěkná řádka měsíců. Zato váš soused jezdí relaxovat z ruchu velkoměsta pravidelně i přes nepřízeň počasí, nebo dokonce poblíž bydlí. Může si tak všimnout nejen potulných nepoctivců, ale upozornit vás může i na nadměrnou sněhovou nadílku, která by bez odházení mohla výrazně poškodit vaši střechu a díky hodnému sousedovi se to dozvíte včas a budete moci zasáhnout.  

Názory

Přidat názor