Blog bydlení

Dražba nemovitosti a 5 tipů na co si dát pozor

Je asi jen málo lidí, kteří neprahnou po vlastním majetku – ať už je to rodinný dům, byt v osobním vlastnictví nebo alespoň pozemek pro budoucí výstavbu, malá zahrádka nebo chalupa pro rodinnou rekreaci. V dražbě můžete tyto vysněné nemovitosti snadno získat mnohem levněji, než je jejich skutečná hodnota. Rozhodně však nezapomeňte na pár věcí...

 

1. Znejte skutečnou odhadní cenu nemovitosti

 

Pokud jste se do nabízené reality bezhlavě zamilovali, abyste svou hlavu skutečně neztratili při vášnivém přihazování na samotné dražbě, neváhejte ověřit si skutečnou cenu nabízené nemovitosti. Je tak více než rozumné investovat do nezávislého odhadce, který vám odhalí pravou cenu nabízené nemovitosti a vy se tak vyhnete nepříjemnému přeplacení nemovitosti, kterou byste si jinak za konečnou cenu nekoupili. I když, pokud je to vaše vysněná představa o vlastním bydlení, příhozům se meze rozhodně nekladou :)

 

2. Složení dražební jistoty má svá pravidla

 

Před samotným zahájením dražby musíte zaplatit dražební jistotu, jejíž výši určuje exekutor a u exekučních dražeb je minimálně dvě třetiny  znaleckého odhadu nemovitosti. Je však dobré vědět, že v případě zaplacení dražební jistoty a vítězství ve dražbě, musíte mít volné finanční prostředky na doplacení celkové částky. Říkáte si proč? Protože v opačném případě splacená dražební jistotu propadne a vám zůstanou oči pro pláč a prázdný účet.

 

3. Zjistěte si co nejvíce informací o prodávané nemovitosti

 

Pokud to jen trochu lze a majitel je svolný k osobní prohlídce, rozhodně se jí nebraňte a ověřte si na vlastní oči stav budovy, domu, bytu i pozemku. Neváhejte také nahlédnout do katastru nemovitostí a ověřte si, že na nemovitosti nejsou zapsána věcná břemena, ta totiž přechází spolu s nemovitostí na nového majitele, což však neznamená, že vám jejich obsah může uškodit.

 

4. Pozor na falešné kupce

 

Na první pohled se tváří jako skuteční kupci se zájmem o draženou nemovitost, ve skutečnosti to však jsou nastrčené loutky, které záměrně navyšují cenu a koupit ji vůbec nechtějí. Ve vás však mohou navodit dojem, že nemovitost je skutečným ternem a snadno pak zapomenete na její reálnou hodnotu.

 

5. Připravte se na průtahy

 

Samozřejmě vám je nepřejeme, ale v rámci obezřetnosti rozhodně nečekejte se vším svým majetkem před vysněnou a vydraženou nemovitostí hned druhý den po zaplacení. I když vzácně, může se přeci jen stát, že původní majitel – který samozřejmě není vždy nadšen z prodeje svého majetku – může dělat lidově řečeno naschvály a vystěhování protahovat. Samozřejmě – právo je na vaší straně – se stěhováním i případným prodejem svého vlastního majetku však raději vyčkejte do skutečného předání nemovitosti.

 

Názory

Přidat názor