Blog bydlení

Dřevostavba, srub nebo roubenka aneb seznamte se prosím...

I když jsme – nejen co se bydlení týká - vcelku konzervativní a za pořádný a bytelný bereme jedině klasický zděný dům, na který si počkáme i několik let, přesto se stále více setkáváme i s modernějším typem staveb. I když, jak se to vezme – vždyť dřevo je stavebním materiálem od počátků naší historie. Nechte se tedy svést samotnou přírodou a znovu objevte její dar, z kterého si můžete vystavět dokonalé obydlí plné tepla, pohody a zdraví.

 

Roubenka je stejně skutečná a kouzelná jako v pohádce

 

Ano, v nejedné pohádce se i ten hloupý Honza válí na peci v roubence. To, že se nejedná o žádnou módní vlnu přetechnizované přítomnosti dokazují i dřevěná městečka a malebná zákoutí naší země, plná roubenek - lidově nazývaných dřevěnice. Svou vlastní roubenku si můžete postavit i vy. Typickým materiálem jsou trámy, které jsou pokládány vodorovně na sebe a mezery mezi nimi se vyplňují tmelem či izolací. Takto krásně vznikají stěny domu a v rozích jednotlivé trámy nepřesahují, ale jsou zatesány na tzv. rybinu.

 

Srub už není jen útěkem z ruchu velkoměsta

 

Srub už dávno není jen dřevěná chajda v hlubokých lesích, kde se krásně zašijete s partou přátel a víkend či dovolenou prožijete nemytí a promrzlí. Postavit si srub v dnešní době znamená postavit nejen obydlí pro sebe, ale i pro generace, které přijdou po vás. Srub se vyznačuje nejen přírodním vzhledem, ale také stylovým interiérem a výbornými tepelnými vlastnostmi. Na jeho výstavbu se používají masivní klády zbavené kůry a otesané, které se do sebe v rozích zatesají a spoje vyčnívají ven z takto postavené srubové stěny. Tímto přesahem spojených klád a rohovým spojem snadno rozeznáte srub od roubenky.

 

Dřevostavba – dřevo v hlavní roli

 

Pravidlo první je, že dřevostavbou – nebo také stavbou na bázi dřeva – je vždy dům, kde hlavní roli hraje dřevěná konstrukce z lehkého nebo těžkého skeletu. Takto připravená kostra domu se následně vyplní izolací a dále opláští jednotlivými deskami, které pak dle použité síly a opracování mohou či nemusí být v interiéru, ale také na plášti domu, přiznané. Moderním pojetím jsou také stále častěji panelové - neboli sendvičové dřevostavby, kdy jednotlivé panely jsou vyráběny ve výrobní hale, a na místo stavby dopraveny a následně ustaveny za pomoci jeřábu. Poté jsou pak klasicky zaizolované a opatřené běžnou fasádou. Na první pohled tak skutečně nemusíte poznat, zda uvnitř domu bije srdce dřevěné či zděné. Nastěhovat se však můžete mnohem dříve, nemusíte čekat až dům „vymrzne“ a navíc ušetříte i nějakou tu korunu, kterou můžete investovat do zařízení vysněného interiéru.

Názory

Přidat názor