Blog bydlení

Ekologická domácnost šetří přírodu i vaši kapsu

Dalo by se s nadsázkou říci, že v dnešní době je „eko“ kde co. Proč tedy nezačít žít ekologicky a šetrně k přírodě i přímo u sebe doma a vyladit tak svou domácnost citlivě v souladu s moderním způsobem života, který vám navíc v rodinném rozpočtu ušetří pěkných pár stovek. A klidně i víc!

 

Nenechte teplo utíkat dveřmi

 

A samozřejmě ani okny! Když už si své hnízdečko pracně zahřejete a investovali jste do pořádného vytápění i zateplení, je nutné nešetřit ani na důkladné izolaci, jejíž součástí jsou samozřejmě i okna a dveře. Obzvláště, je-li už váš dům zateplen od sklepa až po střechu, bylo by škoda nechat chlad zvenku nezvaně prostupovat skrze okna a dveře až do vašeho obývacího pokoje. Nešetřete tedy na kvalitních oknech a dveřích – ušetřit můžete klidně i dvacet procent nákladů na vytápění. A navíc vás nebude obtěžovat nepříjemný průvan – častý nešvar špatně provedených či starých oken.

 

Elektřina není zadarmo

 

A nestojí vás jenom část výplaty, ale také přírodu její dobrou kondici. Proto je důležité neplýtvat – a i přesto si můžete užívat všech výdobytků moderního věku. Rozhodně po vás nechceme, abyste se večer vrátili ke svíčkám, ale máme pro vás lepší návrh. Co třeba investovat do pohybových senzorů, časovače a kvalitních úsporných zářivek? Jejich pořízení vás nezruinuje a navíc zpříjemní i váš životní styl a komfort. Světlo tak nebude svítit zbytečně dlouho a více, než je potřeba a vy ušetříte nemalé peníze. Obzvláště v letních měsících je pak významným zatížením pro peněženku využívání větráků a klimatizací. Ty sice ochladí naše tělo, ovšem při otevření obálky s ročním vyúčtováním nám zase rozpumpují krevní oběh. Náklady na klimatizaci totiž nebývají zrovna nejmenší a přitom si klima v interiéru můžete zpříjemnit i levnějšími a ekologičtějšími doplňky jako venkovní žaluzie, které umí reagovat na sluneční paprsky. Velmi oblíbené jsou i materiály s povrchovou úpravou, která umí odrazit sluneční paprsky a uchovat tak doma příjemný chládek.

 

Voda je vzácná

 

A nejenom, že cena za ni stále vzrůstá, ale je jí také čím dál méně. Proto je důležité, zbytečně s tímto životním darem neplýtvat. Dnes již existuje mnoho zlepšováků a vynálezů, jak využívat dešťovou vodu nejenom k zalévání, ale také ke splachování v domácnosti. Nejvíce však vodou můžeme šetřit my sami a to nejen nákupem úsporných praček a myček, ale také důsledným zastavováním vody, kterou často necháváme jen tak protékat odpadem. Spotřebu vody nejvíce ovlivníte, pokud vyměníte koupání ve vaně za sprchování. Tímto krokem totiž můžete za každou svou tělesnou očistu ušetřit až polovinu spotřeby vody. Investovat můžete i do speciálních toalet, které si vodu berou právě z vašeho sprchování a šetřit tak významně životní prostředí.

Názory

Přidat názor