Blog bydlení

FUTON pro netradičně kvalitní spánek

Toužíte-li po pohodlném usínání a spánku, který vás nabije novou energií pro další den, a zároveň zrovna zařizujete ložnici a přemýšlíte o něčem méně obvyklém, pak rozhodně vsaďte na sílu východní filozofie, i tento způsob života, a pořiďte si originální lůžko. Futon vás totiž uspí jako miminko a ráno se budete cítit jako znovuzrození.

 

FUTON dá sbohem bolavým zádům

 

Možná pro vás představa spaní „na tvrdém“ není až tak lákavá, pro vaše záda je to však učiněné blaho – a to především díky kvalitní náplni futonové matrace, která ač na první pocit tvrdá, je ve skutečnosti příjemně pružná a pohodlná. Nejenom že skvěla větrá a dýchá a různým černým nocležníkům tak není vůbec nakloněna, je navíc z přírodních materiálů a vy tak budete zase o kousek blíž přírodě a její energii, rovnováze a klidu. Alergikům a astmatikům se tak otevírá nový svět bezstarostného spánku. Pokud vás trápí nadměrné noční pocení, přírodní náplň futonu si s ní skvěle poradí – dokáže vlhkost bez potíží absorbovat, ale také vydávat zpět.

 

Futon pro velké i malé

 

Funkce futonu se nemusí nutně omezit jen na večerní spánek, ale skvěle poslouží i jako zdravá podložka pro vaše miminka, batolata i odrostlejší dítka, která při hře na zemi budou v teple i bezpečí a nějaké zdřímnutí vás už nevyvede z míry. Nejčastěji narazíte na tyto druhy japonské matrace:

  • samostatný futon, který doplňuje prodyšná podložka tatami

  • futon uložený v dřevěném či moderním kovovém rámu

  • futon jako skládací lůžko umožňující variabilitu užívání – přes den lenošíte, v noci spíte

  • futony ve variantě jednolůžka i manželské postele

Pokud vybíráte futon pro každodenní spánek, vybírejte ten o výšce minimálně 10cm, ideálně vyšší než 15 centimetrů.

 

Zaplaťte si za kvalitu

 

Tak jako při každém nákupu, dobře vybírejte, kde nakoupíte. Lépe je důvěřovat obchodům zaběhnutým a těm, které se na prodej futonů a dalších japonských potřeb vyloženě specializují. Futon totiž ve svých útrobách musí skrývat bohatství přírody a ne žádné levné a nekvalitní imitace. Není tedy překvapením, že druh náplně futonu určuje cenu, ale také tvrdost:

  • surová přírodní bavlna vrstvená pevně na sebe a tvořící stabilní a pevnou matraci patří mezi nejtvrdší futony a také překvapivě nejlevnější, často je tak prvním futonem na zkoušku

  • kokosová vlákna jsou tuhá a zároveň pružná. Kokosový futon drží dobře tvar ale je těžší

  • futon s náplní latexu a bavlny zajistí pevnou a pružnou matraci. Latex je vyráběn z mléka kaučukovníků a je dokonale prodyšný

  • výjimkou nejsou ani futony z konopného vlákna,ovčí vlny či koňské žíně

     

A jak o futonovou matraci pečovat? Snadno!

 

Futon je snad jedinou matrací, které nevadí rolování, ba naopak přímo svědčí. Minimálně jednou měsíčně tedy futon srolujte, vlákna se tak „protáhnou“ a také futon obraťte. Jednou týdně futon opřete o stěnu a nechejte vyvětrat, nikdy však matraci neperte ani nenamáčejte. Slušivý snímatelný obal futon dokonale ochrání a vy si jej můžete vybrat z pestré škály tak, aby dokonale slušel vašemu interiéru.

Názory

Přidat názor