Blog bydlení

Hit zelené střechy můžete vyzkoušet i netradičně

Fenomén zelených střech dorazil i do naší malé české zemičky a nutno říci, že je slušivou ozdobou měst i vesnic. Pokud zatím pořádnou střechu nemáte, chcete se do tohoto úkolu pustit naplno nebo toužíte nejprve kouzlo zelené střechy vyzkoušet na něčem menším, máme pro vás dobrou zprávu. Zelená střecha sluší i garáži, psí boudě, pergole i zahradnímu domku.

 

Malá nebo velká – zelená střecha je zkrátka IN

 

Není střecha jako střecha, zázraky se mohou stát skutečností i na malých stavbičkách. Zelenou střechu můžete směle zrealizovat na dětském domečku, kurníku i domečku pro morčátka. Psí bouda se zelnou střechou se také stane zajímavým prvkem vaší zahrady, který jí propůjčí zajímavost a jedinečnost. A když na to přijde, krásnou a originální zelenou střechu si můžete vykouzlit klidně i na ptačím krmítku a věřte, že o efekt bude postaráno i tak!

 

Na co nezapomenout?

 

Při realizaci zelené střechy v prvé řadě myslete na to, zda střecha tíhu zeminy, izolace a případných drenážních vrstev a samozřejmě zelených rostlinek unese. Pokud si jste nosností konstrukce jistí, pečlivě instalujte parozábranu, tepelnou izolaci, geotextilii, filtrační a drenážní vrstvu i hydroizalaci. Samozřejmě adekvátně zvolenému přístřešku a v zájmu zachování jeho funkčnosti.

 

Jaké rostlinky vybrat?

 

Když se to vezme kolem a kolem, zelenou střechu mohou vykouzlit jakékoli rostlinky, které mají mělké kořeny a milují sluneční svit a teplo. Velmi důležitá je i vhodná nosnost střešní konstrukce a samozřejmě potřebná vrstva adekvátního substrátu. Myslet musíte i na formu zálivky nebo zkrátka skutečně zvolit rostliny, které ani tolik neprahnou po pravidelné zálivce. Zelenou střechu, o kterou se nebudete muset téměř starat a přesto velmi efektně ozdobí vaši zahradu je tak vhodné osázet nenáročnými sukulenty jako rozchodník či netřesk. Menší zahradní stavby – obzvláště ty nižší a dobře dostupné – se klidně mohou stát i dokonalým zázemím pro originální bylinkovou zahrádku.

Názory

Přidat názor