Blog bydlení

I staré dveře si zaslouží druhou šanci

Pokud v dnešním článku čekáte rady o tom, jak snadno a efektivně staré dveře renovovat a vdechnout jim nový život, asi vás zklameme. Ovšem, hledáte-li inspiraci, jak své zasloužilé dveře, které vám léta dobře sloužily, zachránit a nenechat je napospas skládce či ohni, určitě vás následující řádky potěší. Dnes vám totiž přinášíme tipy, jak nápaditě i netradičně využít staré dveře, které už dosloužily a s jejich pomocí si vnést do interiéru zajímavý a originální prvek.

 

Využít se dá poctivé dřevo i dřevotříska

 

Z pohledu využití starých dveří je prvním odrazovým můstkem samotný materiál, z kterého byly dříve vyrobeny. Dřevo je poctivý a tradiční materiál a tak v případě dveří ze skutečného dřeva je stačí zbavit laku a rázem máte před sebou surovinu, ze které snadným opracováním snadno vykouzlíte desku jídelního stolu, jednoduchou předsíňovou lavici i elegantní houpačku na verandu. Pokud jsou dveře z dřevotřísky, která byla následně potažená dýhou či fólií, či z papírové voštiny, čeká vás lehce náročnější začátek, výsledek však i tak bude famózní. Takovéto dveře z papíru či dřevotřísky můžete využít k výrobě originálního čela vaší postele či stylového a nestárnoucího paravánu.

 

Nechte dveře být znovu dveřmi

 

Paraván ze starých dveří, které jste vyřadili při rekonstrukci bytu či chalupy, nemusí být zdaleka jediným řešením, jak dveře využít pro dostatek vašeho soukromí. Skvěle se totiž staré dveře – samozřejmě znovu stylově natřené a ošetřené tak, aby zapadly do vašeho bydlení, hodí i jako dveře posuvné. Ano, nemusíte vůbec utrácet za dveře nové, stačí jen ty původní proměnit v dveře, které šetří místo a které vypadají rozhodně stylově. Posuvné dveře jsou navíc trendy a oživí každé správné moderní bydlení. Velice zajímavým řešením je - obzvláště v případě provensálského stylu - ponechání dveří v jejich původním tvaru včetně kliky. Ptáte se co dál? Stačí je opřít v prostorné koupelně či ložnici o zeď a doplnit je o zrcadlo, ve velikosti, kterou potřebujete. Rázem máte doma doplněk, který nejen slouží, ale také se jen tak nevidí a vypadá skvěle.

 

Originální věšák i předsíňová stěna

 

Své staré a nepotřebné dveře snadno proměníte i v úchvatný věšák. Stačí je přetřít na oblíbenou barvu, otapetovat je oblíbeným dekorem, začistit hrany, šikovně zamaskovat stopu po klice a pak jen doplnit o praktické věšáky v potřebném počtu. Dveře pak stačí připevnit na zeď a pokud toužíte po skutečně netradičním řešení, pak na takovýto nový věšák můžete navíc připevnit i rámečky s obrázky či fotografiemi – záleží na tom, kde tento slušivý věšák bude mít svůj nový domov. Nebaví vás fádní předsíňové stěny, kterých je všude plno? Stačí staré dveře opatřit věšáčky a připevnit k nim do horní části odkládací poličku a do spodní části desku, která může posloužit nejen k odkládání oblečení, ale i k usednutí při obouvání. No a vaše vlastní předsíňová stěna vlastní výroby je na světě!

Názory

Přidat názor