Blog bydlení

I v malé kuchyni uvaříte velkolepou večeři

Láska prochází žaludkem a tak není divu, že bez kuchyně se žádné bydlení neobejde. Nemusíte být zrovna šéfkuchaři a vařit ty nejsložitější pokrmy, rozhodně ale i k obyčejným míchaným vajíčkům potřebujete zázemí kuchyně. A ať si dobrovolně zvolíte pro své kulinářské umění kuchyni malých rozměrů, nebo se svezete na vlně titěrných kuchyňských koutů, vězte, že i v nich uvaříte skvostná jídla.

 

Kvalitní kuchyně, to je pohoda při vaření a požitek z jídla

 

Pokud si kuchyni plánujete a je jak se říká ve výstavbě, nebo s nadšením rekonstruujete, nejprve si upřímně odpovězte na otázku, kolik času v kuchyni trávíte a zda se váš vztah v budoucnu má šanci zlepšit. Pokud totiž od sebe, ani u žádného člena rodiny, neočekáváte, dychtivé propadnutí kouzlu vařeček a hrnců, pak je pro vás malá kuchyně přímo ideál. Malý prostor je totiž při zařizování potřeba zohlednit a využít na maximum, přesně na míru vašim potřebám.

 

Velikost i výška kuchyňské linky hraje prim

 

Kuchyňská linka není jen skvělým místem pro kuchyňský dřez a sporák, je také potřebným prostorem pro váš kuchařský rozlet. Pokud si vystačíte s málem, linku můžete zvolit nejmenších rozměrů a jednoduchého tvaru, a ponechat více prostoru třeba pro pohodlné stolování. Jestliže jsou vaše nároky na dostatek místa náročnější, pak rozhodně volte kuchyňskou linku v písmenu L, U nebo J, tak abyste na maximum využili odkládací a pracovní prostor a zároveň měli i dostatek úložného prostoru. Ten můžete snadno zajistit pomocí prostornějších či vyšších kuchyňských skříněk, vždy však myslete na pohodlný přístup a celkově kuchyňskou linku přizpůsobte výšce hlavního mistra kuchaře, případně všech, kteří nejvíce vaří.

 

Co ani v malé kuchyni rozhodně nesmí chybět

 

Kromě běžných a nutných pomocníků jako je dřez či sporák myslete i na místo určené k odkapávání nádobí, ale také umyté zeleniny či ovoce. Pro příjemné vaření nezapomeňte na dostatečné a kvalitní osvětlení, což v případě kuchyně znamená nejen stropní svítidlo, ale také praktické osvětlení nad kuchyňskou linkou. V její blízkosti je vhodné také zabudovat zásuvky, usnadníte si tak práci s robotickými pomocníky. No a k dobrému jídlu se jistě rádi usadíte k chytře řešenému jídelnímu stolu. Do malé kuchyně si můžete vybírat z mnoha praktických řešení jako sklopný stůl připevněný na zdi, různé typy rozkládacích stolů či půlkruhové varianty, včetně stolů zakomponovaných přímo v kuchyňské lince.

 

I v malé kuchyni dejte šanci pokroku

 

Ledničce a mikrovlnné troubě se asi bránit nebudete, rozhodně však zvažte také možnost pořízení myčky na nádobí. Nejen, že ušetří váš čas a námahu, ale také neskutečné množství vody. A protože výrobci myslí i na malé prostory či menší počet uživatelů, snadno si můžete do své nové kuchyňské linky zabudovat myčku na menší počet sad nádobí a s minimálními požadavky na prostor.

 

Malá kuchyně si přímo žádá světlé barvy pro jejich schopnost dodat interiéru vzdušnost a lehkost, což ve stísněné panelákové kuchyni rozhodně oceníte.

Názory

Přidat názor