Blog bydlení

Ideální podkrovní byt? Vyzrajte na teplo i chlad! Část první

Obavy z přílišného horka v létě a nepříjemného chladu v zimě odradí mnoho zájemců o bydlení v podkroví hned v počátku. Pokud však znáte rizika a především možnosti a opatření jak s vedrem a zimou zabojovat, svého snu o netradičním bydlení pod střechou, daleko od ruchu domu i okolního světa, se nemusíte vzdát.

 

V létě se horko stěhuje do každého bytu

 

A tak ani ten podkrovní nebude výjimkou. Rizika bydlení pod střechou jsou však především ne ve střeše, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale především také v samotných oknech. Pokud tedy dokonale zaizolujete pouze střechu, a na správné řešení oken zapomenete, s největší pravděpodobností bude v bytě stále nepříjemné horko. Okny totiž do interiéru proudí velké množství slunečního svitu. Teploty se tak v létě bez potíží vyšplhají i k 35°C a o tom, že v takovém prostředí je doslova „nedýchatelno“ pak není pochyb.

 

Zaměřeno na střešní okna

 

Pokud si dům stavíte nebo rekonstruujete, a to včetně střechy, v plánech rovnou počítejte se střešními okny orientovanými ideálně na východní nebo západní straně střechy. I když sluníčku cestu nezamezíte úplně, určitě mu ji trochu ztížíte. Je-li to možné, a pokud vyloženě netoužíte po skutečných střešních oknech, praktickým řešením je také umístění oken ne přímo do střechy, ale do jejího štítu. Samozřejmě pokud to okolnosti a hlavně typ stavby umožňuje.

 

Kvalitní zastínění střešních oken je výhrou

 

Zapomeňte však na obyčejná a levná řešení. Do boje proti přílišnému horku v bytě pod střechou nemůžete vyrazit s obyčejnou žaluzií, vaše investice by byla předem prohraným bojem a zbytečnou investicí. Pro ochranu interiéru před horkem použijte speciální vnitřní či venkovní žaluzie. Zatímco vnitřní žaluzie plní spíše funkci tlumení světla či větší intimity, venkovní žaluzie dokáží zadržet samotné teplo, a to ještě než stihne dopadnout na vaše okno.

 

Než umístíte první nábytek

 

Určitě si plánujete kam který kousek nábytku postavíte, pokud však nechcete sedět na pohovce vyhřáté sluníčkem, nebo uléhat do rozpálené postele, stačí málo. Před rozmístěním nábytku si dobře prohlédněte, kde sluníčko v místnosti dopadá v jednotlivých fázích dne a podle toho si pak rozvrhněte rozmístění pokojů i samotného nábytku.

 

Naučte se správně větrat

 

Doma horko k padnutí, a venku se vám zdá, že je mnohem lépe než uvnitř, rozum tedy velí - vyvětrat. V tomto případě však rozum trochu pokulhává. Větrání je totiž povoleno jenom v ranních a večerních hodinách, kdy se střešní krytina výrazněji ochladí. Pokud totiž otevřete střešní okna během dne, teplo nastřádané ve střeše si s plnou parádou pozvete domů na návštěvu, z které rozhodně nebudete nadšení. A věřte, že teplota střechy může bez problémů ohřívat okolní vzduch až na 70°C. V horkých letních dnech tedy rozhodně případně větrejte jinými okny než střešními, pokud taková máte, a nejlépe formou krátkodobého průvanu.

 

Vsaďte na spásnou klimatizaci

 

Pokud máte stále pocit, že obývání vašeho hnízdečka komplikuje nepříjemné teplo, řešením jsou výkonné klimatizace, které dokonale ochrání interiér a vám zpříjemní jeho obývání. Na výběr máte z mnoha druhů a tak není pochyb, že si vyberete klimatizaci na míru svému stylovému podkrovnímu bydlení.

Názory

Přidat názor