Blog bydlení

Jak na krásný trávník? Začněte s péčí hned na jaře!

I když si nová zelená stébélka trávy dávají načas, je nejvyšší čas začít o trávník pečovat – pokud jej tedy chcete mít jako ze žurnálu. Jak podpořit stonky trávy v jejich čerstvě zeleném růstu a získat tak krásnou zahradu na pohled a nádherně hustou pro první jarní dovádění, se dozvíte z následujících jednoduchých tipů.

 

Po krušné zimě to chce pořádné rozčesání

 

Divíte se, že se vašemu trávníku nechce pořádně vykouknout? Tak se pořádně podívejte, jakou vrstvou starého listí i trávy samotné je chudák zasypaný. Nezbude vám než přiložit ruku k dílu a odumřelou trávu, podzimní listí, jehličí i uschlý mech pořádně vyčesat hráběmi. Berte to zároveň jako skvělou jarní rozcvičku, která vám nahradí posilovnu. S vyhrabáváním neotálejte – pokud byste začali příliš pozdě, mohli byste spolu s nepořádkem vytrhat i nová stébélka, která sotva začala růst. Se zmiňovaným mechem si nejlépe poradí vertikulace, která navíc pomáhá odstranit plevel a povzbudí množení nových travních výhonků. Trávník je dobré také v místech, kde je zesláblý, dosít novým travním semenem. Tuto akci organizujete  nejlépe před deštěm a také nezapomeňte na zalévání, které povzbudí semena v klíčení.

 

Hnojení rozhodně nepodceňujte

 

Stejně jako my lidé potřebujeme vitamíny a minerály, není radno ochudit o ně ani vlastní trávník. Jeho zdravý růst a krásný silný vzhled zaručeně povzbudí dusík, fosfor a železo. Nejen, že díky nim dokáže skvěle zabojovat s plevelem i mechem, ale je také mnohem odolnější vůči dalším travním chorobám a  hlavně je krásně zelený a hustý jak má být. V případě výskytu zmiňovaného plevele je nejefektivnější způsob kupodivu obyčejné mechanické odstranění a to hlavně s kořeny. Nikterak si svůj trávník nezanesete chemií a na druhou stranu – pokud netoužíte po anglickém trávníku, i ta sedmikráska či pampeliška mají své kouzlo – nemyslíte?

 

Jarní sestřih funguje jako životabudič

 

I když vás už možná svrbí prsty a vaše sekačka na trávu už netrpělivě přede, abyste s ní poprvé vyjeli, vyčkejte, až tráva povyroste a stébla zesílí. Ano, asi vás to svádí posbírat pomocí sekačky spadané listí, které ještě zbylo po podzimu, nebo zatočit se zplstnatělou trávou. Snažte se vydržet a vyčkejte, až tráva doroste zhruba výšky 7 až 10 cm. Se zkracováním to ani pak nepřehánějte – pokud trávu poprvé posečete pod 5 cm hrozí její vysušení a zničení kořenů travních stvolů. 

A nezapomeňte také vybrat vhodnou zahradní sekačku – ta má velký podíl nejen na kvalitě posečeného trávníku, ale i vašem komfortu při sečení. Pro odpočinek si nezapomeňte vybrat elegantní a hlavně pohodlný zahradní nábytek – lenošení si určitě zasloužíte.

Názory

Přidat názor