Blog bydlení

Jak na nechtěné skvrny na koberci aneb když vysavač nestačí

Koberec, kromě okamžiku, kdy jej lačně a nedočkavě vybíráme v obchodním domě či na stránkách na internetu, vlastně ani moc nevnímáme. Tato samozřejmá věc však umí nejen vyladit naše bydlení a podtrhnout jeho jiskru, styl i náboj, ale koberec umí také příjemně zahřát a pomoci našim smyslům a především pocitové teplotě, vyskočit o pár stupínků výše k radosti a štěstí. Ani koberci se však nevyhýbají nehody, které klasický vysavač neumí zvládnout.

 

Výběr koberce rozhodně nepodceňte

 

Je nám jasné, že po stránce designu, barev a stylu jistě vyberete takový koberec, který pro vás bude tím nejlepším. Při samotném nákupu se však nezaměřujte jen a pouze na vzhled, ale především také na materiál, ze kterého je koberec vyroben. Nejenom, že se materiály podepisují na vzhledu a životnosti, ale jejich kvalitní provedení a použité materiály lépe ustojí nejen běžné vysávání, ale také nějaké ty nehody a jejich odstraňování.

 

Vysávání je základ

 

A to nejen proto, aby to u vás doma zářilo čistotou a pořádkem, ale také proto, že tím koberci – a tím vlastně i sami sobě – prokazujete velkou službu. Možná si řeknete, co tak asi může být světoborného na vysávání, které jen umí posbírat z koberce prach a nečistoty. Ano, máte pravdu – ale v tom právě tkví důležitost vysávání. To totiž udržuje koberec stále ve skvělé kondici a jeho schopnost zvládnout nehody je tak výrazně lepší. Výrazně také prodlužujete jeho životnost – každé další zašlapávání prachu a drobků do koberce jej nevratně krok po krůčku odsouvá na sběrný dvůr.

 

Nejběžnější nehody a jak na ně

 

Voda, víno, zašlapaná plastelína či snad nehody zvířecích miláčků? Nejčastější situací, která se umí neblaze podepsat na vašem koberci, je rozlití nejrůznějších tekutin. Nemusí to být hned víno či káva s gruntem, on takový sirup s vodou nebo obarvený bublinkový nápoj ze supermarketu umí s kobercem pěkně zatočit. Základem je vždy okamžité důkladné vysušení vylitého nápoje a vyčištění skvrny než zaschne. Na čištění můžete použít nejrůznější moderní přípravky, vždy se hodí mít lahvičku první pomoci doma při ruce. Velkou práci umí odvést i vlhčené ubrousky, které jsou v čištění koberců kupodivu významní pomocníci. Jste-li vášnivými kuřáky, či svým návštěvám dovolíte u vás doma kouřit, k nehodě z cigarety či popela z ní je jen kousek. Pomoc je zde jen jediná – výměna koberce a nebo šikovné vystřižení propálené části a odebráním záplaty z koberce v místě skryté třeba pod nábytkem a nalepením na místo nehody. Počínejte si však obezřetně a sledujte i vzor koberce, aby záplata co nejlépe a neviditelně padla a nenarušila vzhled koberce. Koberci umí uškodit i samotný nábytek – když dlouho stojí na jednom místě a vy si vzpomenete po čase, že chcete změnu, na koberci po něm zbudou nevzhledné promáčkliny. Na ně stačí napařovací žehlička, kterou budete z několika centimetrů napařovat protlačené místo, které vám rovnou před očima ožije.

Názory

Přidat názor