Blog bydlení

Jak nalepit samolepící tapetu snadno a dokonale

Samolepící tapety zažívají svůj velký boom a jejich přednosti, výhody a dekorační schopnosti si užíváme nejen na stěnách, ale také na nábytku. Skvěle dokážeme s jejich pomocí zrenovovat staré dveře, oživit komodu či poličku, která již vyšla z módy a dokonce si můžeme dopřát i luxus zrcadlových samolepících tapet. V dnešním článku si však posvítíme na to, jak nepostradatelné doplňky našich interiérů, v podobě samolepících tapet určených na hladký povrch, nalepit jednoduše a naprosto bezchybně.

 

  1. Zakoupená samolepící tapeta je přímo z obchodu připravená k okamžitému použití. Připravit si však musíte povrch, na který ji chcete aplikovat. Ten by měl být hladký, suchý, čistý a bez nečistot či prachu. V případě, že je povrch drsný, tapeta by vám na něm nedržela, je proto nutné povrch předem důkladně uhladit.

     

  2. Samolepící tapetu si před nalepením důkladně přeměřte a ustřihněte požadovaný rozměr. Velkou předností těchto tapet je jejich druhá strana, na které najdete měřící čtverce, které vám zajistí dokonale rovné a přesné ustřižení tapety.

     

  3. Pokud si z tapety vystřihnete menší tvary, proužky či obrazce, snadno je nalepíte – stačí sundat krycí papír a tapetu přiložit na její nové místo. Měkkým hadříkem pak tapetu uhlaďte a máte hotovo.

     

  4. U větších plochy je důležité postupovat pomalu a především po menších částech. Z rubové strany tapety stáhněte cca 10 cm krycí fólie a přilepte ji na určenou plochu. Postupně pak jednou rukou odlepujte zadní stranu papíru a druhou rukou měkkým hadříkem uhlazujte tapetu od středu k okrajům. Velkou předností těchto tapet je fakt, že pokud se vám fólie při aplikaci zvlní, znovu ji můžete opatrně odlepit a nalepit znovu. Tohoto triku však můžete využít jen během aplikace. Pokud si doladění detailů necháte až na druhý den, lepidlo na tapetě již zaschne a tapeta již pevně drží na svém místě.

     

  5. Pokud vám na plochu nestačí tapeta jedna, ale potřebujete více pásu, vždy počítejte na překrytí s cca 10 mm navíc, v případě boků s 5 mm. Přebytečnou folii pak odřízněte až na konci lepení.

     

  6. Lepíte-li tapetu na hrany, pak ji můžete lehce přitlačit pomocí žehličky, kterou si nastavíte na nejnižší teplotu. Stejnou službu vám pak prokáže fén či horkovzdušná pistole.

     

  7. Občas se při aplikaci tapety nevyhnete nevzhledným vzduchovým bublinám a záhybům, které snadno odstraníte vytlačením od středu k okrajům. Pokud se vám takto bubliny nedaří odstranit, pomoci si můžete špendlíkem, kterým bublinu propíchnete a vzduch vytlačíte.

 

Jistě vás potěší fakt, že samolepící tapety nejen skvěle oživí vaše bydlení, ale také se dobře udržují v čistotě. Snadno je můžete omýt vodou a pokud se rozhodnete, že je chcete obměnit, stačí plochu nahřát a tapetu sundat.

Názory

Přidat názor