Blog bydlení

Jak se správně starat o trávník?

Trávník je součástí snad každé zahrady. Najdeme ho u venkovského stavení i před novou řadovkou na okraji města. Pokud chcete, aby byl trávník skutečnou okrasou, musíte se o něj dobře starat.

Veškerá péče o trávník začíná výběrem správného osiva. Při výběru správné směsi je potřeba zvážit klimatické podmínky i vaše požadavky na trávník. Pro běžné trávníky u rodinných domů se nejčastěji používají směsi označené jako parková, univerzální nebo hřištní travní směs. Tyto trávníky snesou každodenní průměrnou zátěž (běhání dětí i domácích mazlíčků). I o takový trávník je však potřeba se starat. Jinak začne zarůstat plevelem nebo se na něm budou tvořit holá místa.

Kdy zakládat trávník?

Nejlepší čas pro výsev nového trávníku je jaro a nebo začátek podzimu. Místo s budoucím trávníkem nejprve důkladně odplevelíme a dobře zryjeme a plochu uhrabeme. V ideálním místě plochu uválcujeme. Pak přišel správný čas na výsev. Semena se snažíme rozmístit, co nejvíce pravidelně. Ideálně nový trávník vyseváme za úplného bezvětří. Semena jsou lehká a vítr by nám je mohl rozfoukat po okolí. Po výsevu je dobré plochu znovu převálcovat, čímž semena dostaneme do země.

Jak pečovat o trávník?

Nový trávník poprvé sekáme, když tráva doroste zhruba 6 centimetrů. Jak často budeme sekat trávu poté, už je více méně na nás samotných.

Řada lidí na to sice zapomíná, ale pro krásu trávníku je důležité hnojivo. V ideálním případě bychom na trávník měli použít speciální hnojiva, která obsahují všechny důležité látky, které tráva potřebuje. Trávník hnojíme zhruba 2 - 3x do roka.

Velmi důležitá je také zálivka. Ta se řídí podle počasí a typu trávníku. Čím choulostivější trávník, tím častější zálivku potřebuje. Běžné trávníky vyseté z parkových nebo hřištních směsí snáší poměrně dobře i sucho. A zálivka je nutná pouze v době větších veder.

Důležitou součástí starosti o trávník je jeho vertikulace. Jedná se o provzdušňování trávníku speciálním přístrojem, která se provádí zpravidla na podzim a na jaře. Vertikulace odstraňuje z trávníku zbytky trávy, mech a další nečistoty, které znemožňují trávníku dýchání.

Názory

Přidat názor