Blog bydlení

Jak správně zazimovat zahradní nábytek

Nemáte prostor pro uložení zahradního nábytku a trápí vás, že jej nemáte jak a kam před zimou schovat? Mrazíky, zimní sluníčko, přívaly deště i sněhové nadílky umí napáchat na zahradních lavičkách, křesílkách, židlích i stolech nepěkné škody. My vám však dnes poradíme, jak zahradní nábytek před zimou ochránit, i když jej nemáte kam schovat.

 

Bezúdržbový neznamená zanedbaný!

 

I když se dnes zahradní nábytek pyšní skvělým zpracováním, materiály i povrchovou úpravou, která mu dává punc bezúdržbovosti, o špínu a prach se budete muset postarat sami. Tedy pokud nechcete, aby vaše zahradní posezení vypadalo ušmudlaně. Před zazimováním zahradního nábytku je tedy důležité, aby byl nábytek čistý. Na pomoc si vezměte vodu a saponát, případně dle typu nábytku klidně i vysokotlaký čistič. Pro podsedáky pak rozhodně najděte místo ve sklepě či garáži – vlhko a chlad by je mohli nenávratně poškodit.

 

Jak správně ochránit zahradní nábytek, který musíte nechat přes zimu na zahradě?

 

Jeli je to jen trochu možné, pro zazimování zahradnímu nábytku najděte místo alespoň v pergole či přístřešku pod střechou. Pokud i přesto musíte nechat zahradní nábytek napospas sněhu, dešti, větru, sluníčku i mrazu, dobře jej postavte a zakryjte. Nábytek postavte na pevnou plochu, ustavení přímo na trávě není ideální. Pokud takovou plochu nemáte volnou, dejte pod nábytek alespoň starý koberec. Ideální rozmístění je schovat židle či křesílka pod stůl, zkrátka aby byl nábytek co nejblíže u sebe. Následně zahradní nábytek přikryjte ochrannou plachtou a tu dobře upevněte.

 

Dopřejte zahradnímu nábytku krapet péče před zimním spánkem

 

Než nábytek uložíte k odpočinku, určitě si zaslouží špetku vaší pozornosti. Dřevěný nábytek důkladně zkontrolujte, zda není napadený plísní či hnilobou a ošetřete speciálním ochranným nátěrem. Nezapomeňte utáhnout šrouby. Rozhodně jej nezakrývejte igelitem – pod ním by se během zimy kondenzovala vlhkost, která by dřevo poškodila. U plastového nábytku váš čeká menší údržba, zato však důkladnější zabalení před zazimováním. Plast je totiž velmi náchylný na mráz, aby vám tedy nepopraskal, důkladně jej zabalte třeba do starých prostěradel a následně překryjte voděodolnou plachtou. Kovový zahradní nábytek si zaslouží antikorozní nátěr, jinak je pro přečkání zimy bez přístřeší nejméně náchylný.

Názory

Přidat názor