Blog bydlení

Jak ušetřit za topení?

Budete se divit, ale jde to i pomocí jednoduchých triků, z nichž některé z nich jsou navíc léty prověřeny. Pokud vás už nebaví stálé změny dodavatele – podepisování nových smluv, abyste záhy z miniaturních písmenek pod čarou zjistili, že on ten přechod pod nová křídla nebyl až tak výhodný – nebo zkrátka nemáte jinou volbu a v otázce tepla si nemůžete vybírat - přinášíme vám pár rad a inspirací, jak svůj účet za topnou sezónu obrátit v příjemnější čísla.

 

Přetápění se prodraží a navíc není vůbec zdravé

 

Také vás to svádí k tomu, pořádně si zatopit a pobíhat po domě či bytě jen tak v negližé či v oblečení, ve kterém jste se procházeli v létě? Vrstvení oblečení a jeho role v jednotlivých ročních obdobích má svůj smysl i účel a tak si pořiďte hezké podzimní či zimní domácí oblečení a letní a jarní nechejte pár měsíců odpočívat – rázem totiž nebudete vyžadovat tolik stupňů v místnosti jako dosud. Navíc, víte o tom, že v obývacím pokoji je doporučovaná teplota v rozmezí 20 – 22 stupňů Celsia, v kuchyni 18 – 20ºC a v ložnici dokonce 18ºC? Přetápění není zdravé ani v případě, že jste řádně a vhodně oblečení – suchý a příliš přehřátý vzduch způsobuje nejen únavu a nižší výkonnost, ale stojí také za řadou zdravotních potíží jako jsou suché oči, ale také vyšší náchylnost k chřipkám a nachlazení.

 

Dejte teplu šanci

 

Radiátory jedou na plné obrátky, ale vy se pořád choulíte do huňatého svetru či hřejivé deky? A jste si jistí, že topení má vůbec šanci teplo, které tak draze a pracně vyprodukuje, předat do interiéru? Častou chybou v mnoha domácnostech je totiž zlozvyk, kdy před ústřední topení obyvatelé postaví nábytek, ale také rozvěsí husté a dlouhé záclony nebo dokonce závěsy. Teplý vzduch pak nemůže proudit do místnosti a vyhřívá vám tak jen samotný nábytek. A proto přeci netopíte, že? A když už jsme u těch radiátorů – máte už je před letošní zimou odvzdušněno?

 

Utěsnit a větrat!

 

Plastová okna v porovnání s okny z dob dávno minulých dokáží chlad i vítr velmi dobře udržet venku, ovšem ani ony nejsou stoprocentní – tedy především v otázce těsnění a správného seřízení. Okna se můžete snadno dle návodu naučit seřídit i sami svépomocí, problém není ani pozvat si domů odborníka, který seřízení zvládne za pár minut. Každoročně také zkontrolujte těsnění a neváhejte je při sebemenším poškození vyměnit. V otázce větrání se staňte mistry a držte se hesla „rychle a intenzivně“. Pro důkladné vyvětrání postačí 5 – 10 minut, kdy se čerstvý vzduch dostane dovnitř, zároveň se však neochladí stěny a v interiéru je tak stále příjemně teplo.

Názory

Přidat názor