Blog bydlení

Jak uspořádat dětský pokoj pro více dětí

Zařizování dětského pokoje je radostí i dobrodružstvím a tak trochu i návratem do dětských let samotných rodičů. Jakou barvou vymalovat, jaký koberec zvolit a který nábytek vybrat, to jsou otázky, na které se někdy odpovědi hledají docela dlouho. A což teprve, když čáp s vránou přinesli dětí více než jen jedno nebo dvě. To rázem vstáváte i uléháte s metrem v ruce a měříte a měříte. Rázem totiž neřešíte jen barvy, materiály a tvary, ale především dostatek prostoru ke hře, studiu a především kvalitu spánku vašich ratolestí.

 

Dětský pokoj musí zaplnit především láska

 

Možná vás trápí chmury, že nedokážete každému dítku dopřát vlastní pokoj. Hlavu vzhůru! Zapomeňte na to, že ostatní mají místa habaděj a že snad své děti šidíte. Hned v úvodu myslete především na to, že nejdůležitější je to, že můžete být spolu a společně se také do zařizování pokojíčku pusťte. Budete se možná divit, na jaká neotřelá řešení vaše děti přijdou a možná se svým nápadem vyhrajete i nějakou čtenářskou soutěž. Takže, jdeme na to...

 

Vstup povolen! Pouze pro důležité věci!

 

V dětském pokoji rozhodně nesmí chybět především kvalitní lůžko, to je bez debat. Každé dítko musí mít dostatečně velkou postel adekvátní svému věku. Pracovní stůl patří mezi nezbytnosti i v případě, že vaše ratolest teprve začala chodit do školky. Kreslení, stříhání, lepení a nejrůznější tvoření potřebuje prostor – a případné nehody se tak budou odehrávat na stole a ne na podlaze. Hračky, ty jsou samozřejmostí. Už teď jste však na bodě, kdy pokojíček praská ve švech. Proto nastal čas, vystěhovat oblečení mimo dětský pokoj. Ideálním místem je chodba, pokud tedy máte tuto možnost. Na chodbu se totiž snadno na míru zhotoví či zakoupí vestavěné skříně s posuvnými dveřmi, kde veškeré oblečení snadno uložíte a děti k němu budou mít i pohodlný přístup. Navíc výhodou dětského oblečení je, že není příliš velké a tak můžete vestavěnou skříň využít i v malé chodbě – postačí vám menší hloubka. V nejvyšší nouzi můžete využít i svou ložnici či obývací pokoj, to je však spíše krajní řešení.

 

Kolečka, poličky a závěsné koše

 

Vše co nebude zabírat místo na zemi je nejlepší přesunout na stěnu. Sláva tedy nejrůznějším kapsářům, praktickým poličkám a hlavně závěsným košům, které jsou přímo stvořené pro dětské pokoje a všudepřítomné hračky. V případě pracovních stolů, menších regálů a boxů na hračky je nejlepší sáhnout po těch, které se rády rozverně projedou – jsou tedy vybaveny kolečky. Nejen, že se vám budou dobře po místnosti stěhovat, ale rázem získáte větší variabilitu. Manipulaci s nimi tak zvládnou i větší děti a snadno je přemístí z místa na místo. Snadno je uklidí, přesunou a získají tak větší prostor pro hru na zemi.

 

Říkáte si, že to nejzásadnější vám tu stále chybí? Ano, dětská postel je největším kamenem úrazu v dětském pokoji plném dětí. Proto si zaslouží svůj samostatný speciální článek: „Více dětí v jednom pokojíčku? Chytré dětské postele se postarají o místo i pohodlí“

Názory

Přidat názor