Blog bydlení

Jak zabydlet funkcionalismus u vás doma

Praktický a vzdušný prostor, který přesáhl dobu svého vzniku, to je funkcionalistický styl bydlení, který vyznává čisté linie a více než samotný design je vždy na prvním místě funkčnost a praktičnost. Pokud vám tento styl imponuje, nic nebrání tomu, vykouzlit si vzdušnou a osobitou atmosféru i ve svém království.

 

Čisté linie hrají prim

 

Nemusíte se trápit důmyslnou výzdobou ani pracným utíráním prachu a natřepáváním polštářků. Funkcionalismus totiž vyznává jednoduchost až lehkou strohost a tak  zdobné povalování neúčelných věcí jen pro parádu v tomto stylu rozhodně nehrozí. Co nemá své uplatnění a leželo by bez povšimnutí i užitku, do funkcionalisticky zařízeného interiéru rozhodně nepatří.

 

Sklo, kov a chrom nesmí rozhodně chybět

 

A tato trojice použitých materiálů je absolutní dominantou, se kterou si však báječně vystačíte. Sklo 

vévodí čiré i matné, kovové prvky oceníte stejně jako zdobný chrom, který dokonale ozdobí i dřevěný nábytek. Kombinace chladného kovu a bytostně teplého dřeva je modernějším prvkem, který však skvěle zafungoval a zapadl do myšlenky tohoto stylu. Nemusíte se bát ani kůže a modernějšího hliníku či nerezu, které navíc vynikají dlouhou životností.

 

Solitéry umí funkcionalismus ocenit

 

A postarají se s grácií o designovou tečku. Jednoduché vysoké vázy volně v prostoru, stejně jako sochy a decentní obrazy na zdech, zvládnou vykouzlit potřebnou atmosféru. Tu navíc snadno podtrhnete a zvýrazníte pomocí osvětlení, které se postará o potřebný výsledný efekt, obzvláště nasměrujete-li jej právě na zmíněné solitéry. Výrazně ostré až strohé geometrické tvary pak paradoxně v kontrastu se solitéry působí velmi ladně.

 

Kvalitní nábytek dokonale plní svou funkci

 

Bytoví designeři nesleví nic z funkčnosti ani kvality vyráběného nábytku, ať už se jedná o obyčejné židle, pohovky či lůžka. Otázka pohodlí a funkčnosti jde tak daleko, že výrobci zkoumají i biologickou a psychickou pohodu, obzvláště při vývoji nových lůžek a pohovek. Ideální výška, velikost sedací i lehací plochy, včetně důkladného zkoumání použitých materiálů – i to je pro tento styl typické. Funkcionalistický styl razí otevřené prostory a to i v případě úložných systémů, které jsou často z oblíbeného hliníku či kovu. Kromě ostrých linií veškerého nábytku si můžete dopřát i takový luxus jako vytvoření skutečně stylového a legendárního vlastního baru.

 

Šatní komory a vestavěné skříně zvyšují vzdušnost a lehkost interiéru a opět potvrzují, že funkčnost je ozdobou i hlavním rysem funkcionalistického stylu bydlení.

Názory

Přidat názor