Blog bydlení

Jak zazimovat zahradní gril

Při představě, že se se svým grilem máte na celou zimu rozloučit, vám srdce – a hlavně chuťové pohárky – přímo puká, že? Vůně grilovaného masíčka, šťavnatý kousek na každé vidličce a k tomu grilovaná zeleninka, sýr a spousta dalších dobrůtek, které jste si mohli den co den vychutnávat, i připravovat, přímo na vaší zahrádce, na čerstvém vzduchu, to byla pohoda. Nu což, léto zkrátka pomalu končí, a je třeba myslet na to, jak uložit zahradní gril k zimnímu spánku.

 

Zazimovat? Jedině čistý!

 

Nejjednodušší by bylo, šoupnout ho do garáže či kůlny a celou zimu se zase těšit na první teplé dny, kdy si na něm něco zdravě nezdravého připravíte. Jenže to by se vám váš gril pěkně poděkoval. Pokud chcete, aby vám opravdu dlouho sloužil, za jeho letní práci jej musíte pořádně odměnit. A bez práce to nepůjde. Obyčejné „vypálení“ grilu rozhodně stačit nebude. Pokud máte parní čistič, práci vám zpříjemní i urychlí, ale i bez něj to určitě zvládnete.

 

Použijte speciální přípravky

 

Na stěnách grilu je mastnoty za celé léto, že se až budete divit. Obyčejná voda a saponát by zcela jistě nestačil a vy byste u čistění strávili mládí. Proto použijte speciální přípravky na konkrétní druh grilu – tedy materiálu, z kterého je vyrobený, a také na části grilu jako rošt, vanu, či stěny.

Na rošty použijte čistič grilovacích roštů, obvykle se nechává několik minut působit a pak mastnotu a nečistoty odstraňte pomocí čistícího kartáče na rošty.

Se smaltovaným skeletem grilu si poradí čistič grilů na smalt a po krátkém působení jemný hadřík, kterým uvolněné usazeniny odstraníte. Nikdy nepoužívejte na smalt kartáč či drsnou houbičku.

Grily nerezové zvládne čistič nerezových grilů, obvykle ve formě speciálních gelů či pěny, díky kterým se nečistoty uvolní a vy je jen setřete.

Při čistění nezapomeňte ani na poklop, ale také veškeré grilovací nářadí, pomůcky. Pozornost věnujte také plynovým hořákům, jejich ucpání způsobuje nerovnoměrné rozložení tepla. Plynovou bombu pak z bezpečnostních důvodů nezapomeňte uzavřít.

 

Gril se leskne čistotou, nastává otázka, kam s ním

 

Nechat ho stát venku na mrazu, vystavený sněhu, tání i ledu, tím byste si veškerou práci pokazili a gril zaručeně zničili. Ani otevřená pergola, byť dokonale zastřešená, není tím pravým místem. Gril si zaslouží teplejší a bezpečnější místečko. Ideální je garáž, dílna, kůlna – zkrátka útočiště, kde nefouká, neprší, nesněží a teplota tolik nekolísá. Grilu je pak výhodné pořídit zimní obleček, ochranný obal mu bude slušet. Na gril se nebude prášit a na jaře jej vyndáte jako nový, okamžitě připravený do akce.

Názory

Přidat názor