Blog bydlení

Jaká svítidla pořídit k osvětlení kuchyně a jídelny?

Prostor kuchyně v dnešní době už zdaleka neslouží jen k přípravě pokrmů. Množství aktivit, které v této místnosti vykonáváte, by měla odpovídat i pestrost použitého osvětlení. Poradíme vám, která svítidla jsou vhodná právě pro vás.

Design vs. účel

Kuchyně bývá často propojována s jídelnou či dokonce obývacím pokojem, je tedy jasné, že je pro vás vzhled tohoto pokoje velmi důležitý. Klasikou, která se nikdy neomrzí, jsou kuchyně v rustikálním stylu s dřevěnými dvířky, starožitnou kredencí a stolem z masivu. V nich oceníte například retro svítidla s odhalenou žárovkou (v tzv. industriální styl). Vyznáváte naopak purismus, tedy minimalistické vybavení interiéru? Poté nejspíše sáhnete po „neviditelných“ podhledových svítidlech.

Ať už je vaše volba jakákoliv, myslete na to, že by vaše osvětlenímělo zajistit dostatek světla na těchto základních místech:

Centrální osvětlení pokoje

Zde musíte samozřejmě brát v potaz velikost a členitost místnosti i výšku stropu. Pokud je pokoj nízký, dobře vám poslouží přisazené stropní svítidlo. Alternativou jsou vhodně umístěná bodová světla, která při správném nasměrování eliminují tmavá místa. Ve vysokých místnostech můžete sáhnout také po lustru. Jako hlavní osvětlení kuchyně doporučujeme svítidlo s teplou bílou barvou (tedy s jemně nažloutlým světlem, které má teplotu chromatičnosti do 3300 K).

Kuchyňská linka

Dostatečné množství světla nad pracovní linkou zaručí vaše bezpečí při přípravě jídla. Klasickým řešením jsou kuchyňské zářivky. Moderní alternativu pak představují LED pásky, u kterých kromě energetické úspornosti oceníte i fakt, že se dají instalovat i na místa, kam se běžné svítidlo nevejde.

pix_0487.jpg

Jídelní stůl

Svítidlo nad jídelním stolem by mělo svítit natolik dobře, abyste nepřehlédli jedinou kůstku ve vaší rybě, zároveň vás ale nesmí oslňovat. Nejlepší volbou je lustr(ideálně s nastavitelnou délkou závěsu), který by měl viset nad úrovní očí a měl by mít stínidlo.

Zároveň myslete na to, jestli u jídelního stolu často neděláte i jiné činnosti jako je čtení nebo práce na počítači. V takovém případě zvažte pořízení například stojací lampy.

Názory

Přidat názor