Blog bydlení

Jaro je tu! Nastal čas probudit zahradní nábytek

Sluneční paprsky vás už určitě lechtají na tváři a lákají vás vypít si svou oblíbenou kávičku či čaj konečně jinde než v oblíbené kavárničce či doma v obýváku. Ano, vaše zahrada, terasa i balkón se hlásí o slovo a zvou vás k jarnímu posezení. 

 

Přivítejte teplo a sluníčko v zahradním nábytku jako ze škatulky

 

Zahradní lavička nebo alespoň křesílko – to jsou zaručeně první věci, které na svou zahradu po zimě vyvedete na čerstvý vzduch. Zazimovaný nábytek čekal trpělivě celou dlouho zimu opět na svou slávu a lesk. Aby však dostál svému úkolu – dopřát vám pohodlí a slušet svým zevnějškem vaší zahradě či balkónu, k tomu potřebuje k lesku a slávě trošku dopomoci. Nějaká ta sprška, otření prachu, zarovnání nerovností, utáhnutí šroubů i nový nátěr – to jsou nejdůležitější úkoly, které vrátí vašemu zahradnímu nábytku šmrnc a pomůžou protáhnout vaše ztuhlé svaly.

 

První průzkum odhalí škody

 

A nejlépe samo sebou na čerstvém vzduchu, kde se také na denním světle nejlépe odhalí praskliny i případní škůdci, kteří si na vašem dřevěném nábytku přes zimu pochutnávali. Pozornost věnujte všem záhybům a každé části nábytku i případnému napadení plísní, dřevokaznou houbou či škůdcem. Dřevokazné houby spolehlivě zničí roztok chloru, po obroušení pak místo ošetřete speciální impregnací proti nezvaným škůdcům i plísním. 

 

Šroubovák do rukou prosím

 

I když vše na první pohled vypadá jak má, rozhodně je rozumné všechny spoje  pořádně zkontrolovat a především utáhnout. Určitě nechcete při zahradním lenošení skončit nedobrovolně v trávě potom, co povolený nebo léty unavený šroubek vypoví neohlášeně svou službu. Nezapomeňte také zkontrolovat případnou korozi na kovových částech a případně tyto součástky či spoje rovnou vyměnit.

 

Věnujte správnou péči nábytku dle materiálu  

 

Dnes je na trhu mnoho druhů zahradního nábytku nejen co se vzhledu, ale i materiálů týká. Veškerá péče o jakýkoli materiál nábytku začíná u hadříku, kyblíku a vody. Nejnáročnější je rozhodně nábytek dřevěný, péči vám však oplatí vysokou životností a především slušivým vzhledem. Zatímco na plastový stačí obyčejná voda či běžný saponát, na dřevo budete potřebovat také ošetření olejem či lakem a také ochrannou vrstvou proti plísním a škůdcům. Oproti tomu teakový nábytek je vysoce odolný, životnost i vzhled mu prodloužíte napuštěním teakovým olejem. Hliníkový nábytek a nábytek z umělého ratanu si vystačí s vodou a kontrolou pevnosti, stejně jako zmiňovaný plast.

 

A nezapomeňte, pokud si před zimou nábytek řádně zazimujete, práce s jeho odzimováním na jaře je mnohem snazší a jednodušší :)

Názory

Přidat názor