Blog bydlení

Když nejsou dveře jako dveře

Funkce dveří je jasná – ochránit náš majetek i naše soukromí, udržet naše království i náš komfort v bezpečí před povětrnostními vlivy i nájezdy nechtěných dvou i vícenohých návštěv a dopřejí nám i občas potřebné důrazné bouchnutí s nimi, které „pročistí“ vzduch. Dveře však nemusí být jen a pouze klasickými dveřmi, ale zvládnou toho i mnohem víc.

 

Dveře, které si zaslouží víc než jen jeden pohled

 

O designových dveřích se může psát mnoho, my si však dnes řekneme něco o dveřích, které ač na první pohled jsou stále běžnými dveřmi, již na ten druhý odhalíte jejich nespočet možností, rolí a funkcí. Nejznámější jsou jistě dveře bezpečnostní, ale v popularitě jim na paty šlapou také dveře interiérové, které odolají požáru, zadrží nepříjemný hluk z dětského pokoje a odolají i věčně upatlaným dětským prstíkům a rozdováděným čtyřnohým mazlíčkům.

 

Chytré dveře, které to umí s dětmi i domácími zvířátky

 

Pokud máte malé děti, jistě to znáte – i když je stále honíte do mytí rukou a tekuté mýdlo doslova mizí před očima, stejně jsou jejich malé ručky stále ulepené a díky nim i celá vaše domácnost. Kromě stolu a nábytku jdou tyto nechtěné otisky prstů vidět také na dveřích a jejich leštění není zrovna ideálním trávením volného času. Když si však pořídíte dveře s povrchem, na kterém nejsou vidět stopy po nájezdech vašich dětí a dokonce ani chlupatých mazlíčků, máte vyhráno. Takto s dveřmi umí kouzlit vysokotlaký laminát HPL či středotlaký laminát CPL. Díky pestré nabídce nejen barev, ale také dekoru si takovéto dveře snadno sladíte s jakýmkoli interiérem.

 

Když je hluku více, než je zdrávo

 

Nepříjemné zvuky nemusíme ve svém bytě zažívat jen a pouze ze společné chodby či sousedních bytů. Potřeba po alespoň mírném odhlučnění často doprovází početnější rodiny s více dětmi, nebo s dětmi, které se věnují hlučnější zábavě či aktivitám. Zvukově izolační dveře tak oceníte přímo v interiéru pro oddělení dětského pokoje, ale také ložnice či toalety. U nákupu dražších dveří, kdy toužíte po co největším odhlučnění, však vždy myslete na to, že je potřeba investovat také do odhlučnění stěn, vhodných zárubních a také do izolačního prahu, jinak taková investice nemá příliš velký smysl. Toužíte-li pouze po zmírnění hluku, zvukotěsné dveře vám však rozhodně skvěle poslouží.

 

Vlhko i chlad už nebudou mít šanci

 

Největší uplatnění mají termo dveře v rodinných domcích, kde dokáží oddělit chladné prostory domu od obytné zóny. Ať už půda, sklep, garáž či technická místnost tak zůstanou dokonale izolované a nenaruší vaše poklidné bydlení. Funkci termo dveří však oceníte i v chladnějších prostorech bytu jako je například komora, spižírna, nevytápěná chodba, ale také koupelna. Právě v ní běžné dveře nejvíce trpí srážením rozdílných teplot a také přílišnou vlhkostí.

 

Specifickou kategorií pak jsou samozřejmě dveře protipožární, o kterých si můžete přečíst zase příště.

Názory

Přidat názor