Blog bydlení

Když se řekne retro styl, vy už budete vědět, o čem je řeč...

Bydlení s příběhem, to je nostalgický retro styl, který dodá šťávu vašemu bydlení. Ať už si koupíte skvostné kousky ve starožitnictví, oprášíte na půdě dědictví po babičce, nebo vyrazíte na nákupy a pořídíte si retro nábytek v moderním zpracování, vaše volba vdechne vašemu životu nový rozměr.

A po přečtení tohoto článku budete vědět, jak si své hnízdečko v tomto duchu snadno zařídit.

 

Souhra moderny a retro stylu

 

Pokud jste retro stylu doslova propadli a toužíte se ve svém příbytku ocitnout o pár desítek let zpátky, nic vám nebrání, ba naopak. Retro styl je právě nejvíce o pocitech a vnitřní vyrovnanosti, kterou vám tento design poskytne plnými doušky. Jeho nespornou výhodou je však skutečnost, že se i jediný kousek stane solitérem i v interiéru zařízeném v jiném stylu. Ať už zvolíte stylovou pohovku z padesátých let, či křeslo na vtipně vyhlížejících štíhlých, sexy chromovaných nožkách, rozhodně nezůstanou nepovšimnuty. K dokonalé změně a oživení vašeho interiéru tak bude stačit opravdu málo a výsledný efekt bude úchvatný.

 

Retro styl si žádá pravidla i svobodu

 

Tak jako ve všem platí i zde, že váš vnitřní hlas je tím nejsilnějším kritikem. Není důležité, zda návštěvy obrací oči sloup, ale hlavní je váš pocit, a ten musí být v maximální harmonii. Samozřejmě, že jako každý styl má i tento svá určitá pravidla a symboly, které jej charakterizují a s jejichž pomocí své bydlení budete moci nazývat retro. Je však jen na vás, zda zvolíte všechny, nebo pečlivě vyberete jen zástupce, které vás nejvíce osloví. Materiálem číslo jedna je vždy bytelné dřevo dokonale kombinované se sklem i kovem v chromované úpravě. Barevné prvky jsou střídmě rafinované – světle růžové či modré, ale také sytě červené, hořčicově provokativní i zemitě žluté, béžové a hnědém či leskle černé stejně jako oslnivě zlaté.

 

Retro kousky vás přenesou v čase

 

Klasický gramofon na staré vinylové desky, stojatá lampa či odkládací stolky neurčitých tvarů, to jsou jasní zástupci, které bez zaváhání zařadíte do tohoto opojného stylu. Veškerý nábytek slušivě pózuje na nožkách – ať už dřevěných či kovových. Křesílka se laškovně otáčí, zatímco pohovka ostrých rysů působí až diktátorským dojmem, o to více vřele vás však zahrne svým pohodlím. Nezapomínejte ani na své zdi a stěny, i ony si rády připomenou socialistickou éru a nechají se zabalit do výrazných tapet odvážných vzorů i barev. Jen i zde platí pravidlo „Všeho s mírou“ a tak tapetám pro příjemný efekt věnujte jen jednu stěnu – ideálně tu s obývací stěnou, TV stolkem, jídelním stolem či postelí.

Názory

Přidat názor