Blog bydlení

Korková podlaha si vás získá svým vzhledem i výhodami

Když při zařizování interiéru přijde na řadu výběr podlahové krytiny, každý si najde tu svou vyvolenou. V případě podlahy z korku vám dost  možná vykouzlí tento materiál úsměv na tváři a připomene lahodnou chuť sklenky oblíbeného vína.  V následujících řádcích však zjistíte, že korek není jen dobrým pomocníkem v uchování kvality vína.

 

Korek voní přírodou

 

Ano, korek je přírodním materiálem, za jehož výsledným efektem stojí kůra z dubu korkového. Pěstuje se na korkových plantážích, přímo za účelem zisku kůry a pokud si jej vyberete pro svou podlahu věřte, že pro vás vyrostl v Portugalsku, Maroku, Alžírsku či Španělsku. Když strom doroste času první sklizně, což je nejméně po 25 letech, odřezává se kůra pomocí speciálních nožů a sbírá se. Tento proces se může zopakovat jen jednou za 9 let. Získaná kůra se skutečně prvotně používá k výrobě korkových zátek a to co -  lidově řečeno - zbude jako nevhodný materiál pro zátky, se rozemele a na světlo světa vykouknou korkové desky.  Korková podlaha svým vznikem ani existencí nijak nezatěžuje životní prostředí, navíc i její získání je z obnovitelných zdrojů – kůra sama opět dorůstá a nedochází ke kácení stromu.

 

Korková podlaha do bytu? Rozhodně ANO!

 

Podlaha z korku je skvělý izolant, navíc přírodní, dobře stlačitelný, lehký i pružný a navíc odolný vůči plísním. Nadstandardní schopnosti izolace podlahy z korku vás doslova dostanou na kolena – svou podlahu si totiž budete užívat i jinými částmi těla než jen ploskami nohou. Přímo vás bude lákat nejen k posezení, ale klidně i poležení a především vaše děti si ji zamilují – a vy spolu s nimi. Korková podlaha je teplá, beze strachu tak na ni můžete nechat dovádět i nejmenší ratolesti a nemusíte mít ani strach z přílišné hlučnosti, která by některé nervózní sousedy přivedla bušit na vaše dveře. Korek je totiž i skvělý izolant zvuku a  jeho miliony buněk pohltí nejen křik,ale také cupitající nožky či padající hračky.

 

Korek myslí na vaše zdraví

 

Nejen, že je korek nealergickým materiálem, který nikterak nevadí alergikům, navíc nepřitahuje prach a nečistoty a dokonce ani srst domácích miláčků. Právě tito viníci často způsobují alergické reakce, díky korku je však jejich výskyt podstatně snížený. Korek ze své podstaty odpuzuje plísně, což je další dobrý důvod pořídit si z něj podlahu a ochránit tak své zdraví obzvláště ve vlhčích bytech. Další nespornou výhodou je pak dokonalá pružnost korkové podlahy, která šetří naše klouby a také tlumí nárazy – nejen tedy pády našich dětí, ale také třeba nádobí v kuchyni.

 

A co design?

 

Samozřejmě, i na ten se dostane! Korek berou designeři doslova jako výzvu a tak si do svého interiéru můžete vybírat různé druhy struktur i barevných odstínů. Velmi efektně působí vzájemná kombinace jednotlivých typů korku a to nejen z jemnějších či drsnějších vzorů, ale také povrchově ošetřené či laku prosté. Je pak jen na vás, jakou lakovanou podobu jim dáte. Stejně tak můžete podlehnout plovoucí podlaze z korku.

 

Názory

Přidat názor