Blog bydlení

Krmítko pro ptáčky – ozdoba i dobrý skutek

Zdá se vám každou zimu, že je vaše zahrada celá smutná, ať už pod nánosem bílého studeného sněhu, nebo promrzlá od ranních mrazíků? Moc času na ní pobýt nemůžete, vše je pečlivě zazimováno před mrazem a vypadá to, jakoby život ve vaší zahradě utichal? Pak je nejvyšší čas, i během vlády paní Zimy, vrátit radost a život na vaší zahradu! S pomocí krmítka pro ptáky to půjde samo.

 

Krmítko pro ptáky pro radost. Přírody i vaši

 

Možná si říkáte, proč krmit ptáčky, však oni si poradí a ať se pěkně sami snaží a něco si sami v přírodě najdou. Pokud na drobné ptactvo myslíte celoročně a na své zahradě máte vysázeno spoustu keřů, jejichž drobné plody jsou právě skvělou zimní laskominou pro malé opeřence, pak sami víte, jaký je to skvělý pohled na ptačí hostinu. Nejste-li vyznavači těchto keřů, ale milujete radostný ptačí zpěv, krmítko opravdu bez nadsázky sluší každé zahradě. A pokud žádnou nemáte – nezoufejte. Krmítko si můžete pořídit na balkon, nebo jen za okno vašeho bytu. Vždyť designérská práce nekončí jen zařízením interiéru – každý ocení i pěkný výhled. A o ten se vám plné krmítko štěbetajících ptáčků postará.

 

Klasické krmítko neurazí

 

Klasická krmítka jsou většinou dřevěná, s dostatkem prostoru pro krmivo i s plochou pro pohodlné přistání ptáčků. Většinou si můžete vybrat z různých tvarů domečků, která jsou připravena k zavěšení na strom, připevnění na zeď, nebo se dokonce pyšně nesou na vysoké tyčce, kterou snadno zapíchnete kdekoli na vaší zahradě. Krmítko je lépe vybírat s menšími otvory pro propadávání potravy, či jinak chytře zabezpečeným. Větší ptáci, hlavně kosáci, se totiž s oblibou usadí přímo na potravu a žádného dalšího ptáčka k obědu nepustí. V horším případě si mlsně vybírají semínka a klidně všechna vyhází z krmítka ven. Dřevěné krmítko sluší každé zahradě v jakémkoli stylu, můžete si jej natřít barvou dle libosti, a klidně opatřit i slušivou stříškou s lepenkou.

 

Netradiční krmítko nezůstane bez povšimnutí

 

Velkým hitem jsou zapichovací krmítka z nerez oceli, která se hodí k moderně pojaté zahradě. Nejčastěji je můžete vidět ve tvaru půlměsíce, ale také kombinované s foukaným sklem ve tvaru koule, která zároveň slouží jako zásobník semínek. Pokud je vaše zahrada ve stylu Provence, můžete jásat a vybírat – takovýchto krmítek je bezpočet, samozřejmě s nezbytnou patinou. Milujete-li barevnější styl anglického venkova, domečky veselých barev z dálky vypadající jako skutečný malý domeček či vtipná kadibudka, rozhodně nepřehlédnete vy ani ptáčci. Pro milovníky urbanistického stylu je pak opravdu stylové krmítko, vypadající jako miniaturní moderní panelový dům, to pravé. Vyznáváte-li jednoduchost a funkčnost, umně zpracované drátěné krmítko z pletiva je tím pravým pro vaši zahradu.

 

Nemůžete si vybrat? Vyrobte si krmítko sami

 

Šikovný tatínek dokáže s dětmi vyrobit dřevěné krmítko mrknutím oka. Každý pak určitě zvládne vyrobit obyčejné krmítko z plastové láhve – stačí jen vyříznout otvor, který zároveň poslouží jako stříška proti dešti, dřívko od nanuku propíchnuté skrz je pak perfektní přistávací plochou. Pokud chcete netradičně využít starší květináče, stačí je naplnit lojovou směsí se semínky, k připraveným otvorům ve dně připevnit šňůrku k zavěšení a vzhůru nohama jej stačí zavěsit. Ptáčci si už s vyzobáváním poradí. A máte-li na zahradě jehličnan a plno nevyužitých šišek – výborně. Stačí si opět připravit lojovou směs a každou šišku v ni namočit, a pak jen zavěsit na strom.

 

Vaše zahrada se tak s vaší pomocí, i v odpočinkovém zimním čase, stane místem plným života a radosti. 

Názory

Přidat názor