Blog bydlení

Kuchyně s vůní Provence

Také máte rádi chuť a vůni provensálského koření a ve vaší kuchyni je nezbytným kořením? Pokud máte navíc rádi i vůni levandule, průzračně modré pobřeží prosluněné Provence a francouzské vinice a také její nonšalantní šarm a klid je vám blízký, pak si svou kuchyni můžete vyladit v provensálském duchu.

 

Duch venkova na dosah ruky

 

To, co činí francouzskou kuchyní oázou klidu a romantiky je rozhodně venkovský duch, který je patrný na každém kousku nábytku i v každém detailu a doplňku.

Pokud si toužíte ve stylu Provence zařídit kuchyni na chalupě či ve starém stavení, využijte naplno možností, kterých se vám v souvislosti s typem této stavby nabízí. Klidně naplno a bez obalu přiznejte trámy na stropě, kamennou stěnu, původní pálené cihly i retro dlažbu – ať už také z kamení či dřevěných trámů. Máte-li dost volných finančních prostředků, vsadit můžete i na imitaci v supermoderní stavbě a dopřát si tyto efekty do své nové kuchyně současného tisíciletí.

 

Provensálský styl zdobený přírodou

 

Vše co pochází z lůna přírody je v provensálském stylu vítané a tak rozhodně jako dominantní prvek nesmí chybět samotné dřevo. Ať už si necháte vyrobit jednotlivé kousky na míru mistrem truhlářem nebo podniknete výpravu na půdu, kde jistě naleznete ty nejlepší kousky, kvalitní masivní dřevo je rozhodně sázkou na jistotu. V barvách přírody samozřejmě – nesmí tedy chybět zelená, hnědá, žlutá, oranžová, písková ani vanilková barva a všechny jejich odstíny. Atmosféru dokonale dokreslí i barva modrá, nepostradatelná levandulová a samozřejmě odstíny barvy bílé – samozřejmě v patinové úpravě jako právě vyšisované od sluníčka.

 

Detaily v hlavní roli

 

Bytelná kuchyňská linka s dostatečnou pracovní plochou a jídelní stůl pro pohodlí všech strávníků je rozhodně nezbytný základ, o slovo se však hlásí i nepostradatelné doplňky, které atmosféru provensálského pobřeží vykouzlí s francouzskou elegancí a noblesou. V kuchyni ve stylu Provence nesmí chybět útulnost a lehká nostalgie. Vsaďte na retro výbavu po babičce a klidně může hrnečku s malovanými květinovými vzory chybět i ouško – na poličce mu to bude i tak slušet. Sušená levandule ve váze vaši novou kuchyni nejen nádherně provoní, ale vykouzlí venkovskou poklidnou náladu a spolu s proutěnými ošatkami či drátěnými košíky dokáže divy. Bránit se nemusíte ani porcelánové soupravě, velkým hodinám s klasickým číselníkem a závěsnému programu na ovoce, bylinky či sušené květiny. Všudepřítomné bylinky jsou ostatně nezbytností, stejně jako kořenky krasopisně označené a pyšně vystavené na poličce.

 

Pohodlí a něžnost je známkou každé provensálské kuchyně, nezapomeňte proto na kvalitní textilie, ať už v podobě měkkého polstrování na židlích, svátečního ubrusu i prostírání, stejně jako lehkým a svěžím záclonám či závěsům.

 

Názory

Přidat názor