Blog bydlení

Kuchyně v italském stylu – lahoda nejen na talíři

Voňavá pizza, nezbytné oregano a povzbuzující šálek cappuccina a vše servírované s grácií a úsměvem, to je malá ochutnávka z italské kuchyně. Proč si však nezařídit i svou kuchyni doma po vzoru temperamentních Italů a užít si tak nevšední zážitek se vším všudy a kdykoli dostanete chuť, ocitnout se v laskavé náruči slunné Itálie...

 

Jídlo a Italové jedno jsou

 

Ano, i když to na nich není příliš znát, Italové milují jídlo - nejen jeho konzumaci, ale především jeho samotnou přípravu. Italové totiž zbožňují rodinné sešlosti a každá příležitost je dobrým důvodem, proč pozvat celou rodinu k jednomu velkému a dobrým jídlem obdařenému stolu. Na svou kuchyni jsou pyšní, a to, co vás kupodivu jako první zaujme nebudou barvy, ani lesk, ale to, co je v kuchyni důležité – dobré a poctivé suroviny, kvalitní nádobí a koncepce kuchyně, která má řád, smysl a ladnost.

 

V italské kuchyni vládne funkčnost a praktičnost

 

Vaření jídla je rituál, ke kterému je potřeba mít vše po ruce. Není tak výjimkou, že italská kuchyně je otevřeným prostorem. Pokud vyloženě po dvířkách toužíte a trváte na nich, nezapomeňte kuchyňskou linku opatřit nezbytnými otevřenými poličkami a případné dvířka skříněk zvolit ve velké míře prosklená. Otevřené police z neopracovaného dřeva jsou však hitem – vše je tak vystaveno na odiv a také snadno přístupné. Od kořenek po stylové nádobí s motivem oliv až po retro kousky měděného nádobí i sušené květiny ve váze – vše jen jemně a bez příkras zdobí kuchyni v italském stylu, která hraje jen na strunu své podstaty – přípravy dobrého jídla.

 

Dominanta italské kuchyně se vám zalíbí

 

V žádné italské kuchyni nesmí chybět její pomyslné srdce – a to je praktický a efektní ostrůvek. Nejen, že kuchyni ozvláštní a vymaní ji tak ze stereotypu většiny kuchyní, navíc přípravu pokrmu zjednoduší a zpříjemní práci každému kuchaři. Ostrůvek může být  řešen částečně také jako místo pro posezení i jídlo, takže šéfkuchař může být ve společnosti, které své umění může předvést přímo před jejich zraky. Pokud máte projektové a technické možnosti a také chuť, rozhodně neváhejte investovat do duše italské kuchyně, kterou je poctivá pec na pizzu, ve které připravíte širokou plejádu i dalších pokrmů a z vaší kuchyně se budou linou vůně i příjemné teplo.

 

A nezapomeňte – pro Itala je hříchem jíst sám, natož pak u televize – jídlo patří k velkému stolu a do společnosti rodiny či přátel. A námi tak oblíbený kečup – ten je pro Itala urážkou nad urážky :)

 

Názory

Přidat názor