Blog bydlení

Kuchyně v podkroví je výzvou a výsledek vás nadchne

V každé domácnosti má kuchyně své nezastupitelné místo. Ať už své kuchařské umění trénujete od rozbřesku a rodinné obědy i teplé večeře u vás nikdy nechybí nebo jen kuchyní prosvištíte s namazaným chlebem a zalitou horkou kávou – rozhodně je kuchyně nepostradatelná. A pokud je navíc v podkroví, má i své kouzlo.

 

Vaření pod střechou je inspirativní

 

A nejen samotná příprava pokrmů, ale i počáteční zařizování kuchyně vyzkouší vaši kreativitu a představivost. Šikmá střecha a případně i přiznané a odhalené trámy propůjčí vaší kuchyni jedinečný design a vy získáte originální zákoutí, které se nejen jen tak nevidí, ale ve kterém příprava oblíbených delikates bude radostí. Jen si vezměte neotřelý výhled, který se vám naskytne nejen při mytí nádobí, míchání omáčky v hrnci či válení těsta. Ano, famózní osvětlení, které vám zcela zdarma poskytne na vaši pracovní plochu sama příroda, je nejen efektní a vydatné, ale také šetří významně výdaje za elektřinu a navíc je šetrné i k vašim očím. Díky přirozenému osvětlení si navíc svou kuchyni můžete vybrat i v oblíbených tmavých barvách – rozhodně totiž nebude působit jako temná kobka, tak jako v případě klasických a převážně malých kuchyních.

 

Osvědčená pravidla vás ochrání od boulí a modřin

 

I když je kuchyně umístěná v podkroví bezpochyby kouzelným prostorem, který se jen tak nevidí, pro pohodlné užívání a snadné pohybování pod šikmým sklonem střechy, je potřeba dodržet při realizaci kuchyně určitá pravidla. Rozhodně se musíte vyvarovat malé výšky stropu nad pracovní plochou kuchyňské linky, abyste se nemuseli nepohodlně a neprakticky hrbit. Říkáte si, jak tuto zapeklitost vyřešit, když se výšky nedostává? Docela jednoduše! Stačí navrhnout kuchyňskou linku a její pracovní prostor tak široký, aby jste se dostali od nejnižšího místa sklonu střechy co nejdále a měli tak k dispozici potřebnou výšku stropu. Výhodou je, že získáte také větší pracovní plochu a její zadní část může být skvělým odkládacím prostorem pro kuchyňské pomocníky.

 

Vsaďte na chytré pomocníky

 

Možná vás překvapí, že první skvělou vychytávkou v kuchyni v podkroví je digestoř. Ta totiž v kuchyni umístěné pod střechou funguje přímo na jedničku. Odvod nepříjemných pachů i tepla z vaření je efektivní a hlavně rychlý – na střechu to je totiž jen malý krůček a vy můžete naplno využít všech výhod digestoře, odvádějící odpadní vzduch přímo ven do vnějšího prostředí a vy se tak zbavíte všech pachů naprosto spolehlivě. Co se týká samotné kuchyňské linky, dost možná budete limitováni výběrem spotřebičů i horních skříněk, které na šikmou stěnu nebudete moci upevnit. Dobrým řešením je výroba kuchyňské linky či jednotlivých komponentů na míru, využití poliček a také inspirace v již realizovaných kuchyních v podkroví či konzultace s bytovým designerem, který vám pomůže vykouzli z vaší vysněné podkrovní kuchyně útulnou oázu.

 

Názory

Přidat názor