Blog bydlení

Láká vás bydlení ve srubu?

Vůbec se vám nedivíme a když se vám sny podaří proměnit ve skutečnost, budeme vám jen tiše závidět. Vykouzlit si rodinné zázemí ve srubu totiž láká čím dál více lidí. A kdo nesní o rodinném domku, ale vystačí si se stylovou chalupou v horách, pro něj je srubová chatka dokonalým víkendovým i dovolenkovým útočištěm.

 

Srubový dům vyniká nejen svým vzhledem

 

Ano, je nepřehlédnutelný a nikdy nebude tuctový. Srubový dům - ať menších rozměrů pro skromněji založené obyvatele, kteří dávají přednost spíše větší zahradě nebo skutečně velkoryse pojatý prostorný srubový dům pro početnou rodinu milující dostatek místa – bude vždy nadčasový a  v každé době IN. Dřevo je ze všech materiálů stálicí číslo jedna a přináší s sebou spoustu výhod. Bydlení ve srubu je totiž mnohem zdravější než se vůbec na první pohled může zdát. V prvé řadě  srub doslova dýchá – nejedná se o žádnou hermeticky uzavřenou stavbu, v které bují plísně, bakterie a viry, zvláště, když se pravidelně nevětrá. Srubový dům sám udržuje své vlastní mikroklima – přebytečnou vlhkost do sebe lidově řečeno nasaje a v čase sušších dní jej opět vydá do místnosti. Ve srubu tak nehrozí žádné trápení s typickým suchým vzduchem při topení ústředním topením, odpadá problém s plísní a alergikům i astmatikům se zde prokazatelně lépe dýchá. Srubový dům také snižuje víření prachu a alergeny zde nemají příliš mnoho šancí.

 

Stavba srubového domu má své klady

 

Stavba srubu je minimálně stejně nákladná jako výstavba běžného rodinného domu, i když stále panuje názor, že stavba se vždy pořádně prodraží. Navíc je realizace srubu mnohem rychlejší, což se právě promítá ve výsledné, často překvapivě i nižší ceně. Výstavba srubu je šetrná k životnímu prostředí. Ano, k jeho výstavbě padne pár stromů, ale stále se jedná o přírodní obnovitelný materiál, který stavbou ani svou existencí nikterak nezatěžuje životní prostředí. Srubový dům je sám ze své podstaty perfektně izolovaná stavba, která jde ruku v ruce s nižšími náklady na vytápění. Dřevo velmi dobře izoluje a odráží tak uvnitř ohřátý vzduch zpět do domu, naopak v létě udržuje horko mimo interiér a obyvatelům zajistí příjemné klima uvnitř srubu i když venku panují tropické teploty.

 

Věděli jste, že....

 

Nejčastěji používanou dřevinou pro stavbu srubu je smrk, modřín, cedr a severská borovice? Výjimkou není ani nejkvalitnější exotické dřevo, díky kterému je však výstavba dražší, odolnost srubu však mnohem vyšší. I z běžného smrku je však životnost srubu deklarována na minimálně 200 let, kterou podporuje kvalitní zemní izolace a dobrá střecha. Častou obavou zákazníků je strach z požáru, tato obava je však naprosto zbytečná. Konstrukce jsou testovány dle nejpřísnějších českých i evropských norem a požární odolnost je zajištěna vhodnou impregnací dřeva a vysoce převyšuje požadavky normy.

 

Pohráváte si spíše s myšlenkou výstavby srubové chatky? Nepřehlédněte článek „Komfortní srubová chata snů“

 

Názory

Přidat názor