Blog bydlení

Láska prochází žaludkem a pohodové stolování ji jenom podpoří

Někdo v kuchyni tráví celé dny, zatímco jiný jí jen proletí s uvařeným hrníčkem kávy. Jíst však musíme všichni a ať už se stravujete mimo domov nebo vyznáváte domácí kuchyni, i obyčejný rohlík se sýrem nebo voňavý koblížek je potřeba někde kultivovaně sníst. A proč ne rovnou stylově a s nádechem šmrncovní elegance. Ano, jídelní kout nesmí chybět žádné domácnosti – i kdyby to byla jenom garsonka. Ostatně, využít jídelní kout můžete nejen ke stolování.

 

Začněte skromně, stačí stůl a židle

 

Každé stolování – tedy alespoň v našich končinách – zahrnuje stůl a židle. Ať už stolujete sami, nebo vás ke společnému jídlu usedá početná rodina, jídelní stoly si můžete vybírat malé, velké, sklopné i rozkládací a stejně bohatý výběr je i v jídelních židlích. Ty nemusí mít ani svůj klasický tvar, čím dál častěji se ke stolování používají lavice i jídelní křesla a to z nejrozmanitějších materiálů. Pokud se nemůžete rozhodnout pro jediný typ židle, poslední dobou je velice moderní pořizovat si k jedinému jídelnímu stolu více typů židlí – ať už z různých materiálů, ale také různých typů a také výšek opěradel.

 

Nebraňte se pohodlí ani kráse

 

I když bez židle a stolu si jídelní kout jen stěží vykouzlíte, přesto ladění vašeho stolování to těmito kousky nábytku vůbec nemusí skončit. Dopřejte si příjemné podušky i opěrky na židle, klidně je můžete i esteticky vyladit k ročnímu období či slavnostní příležitosti. Ve stejném duchu si tak můžete vyladit i textilie na stůl – prostírání i ubrus a popustit uzdu své fantazii můžete i ve využití dekorativních polštářků i záclon a textilií.

 

Barvy? Ještě, že je máme

 

Zatímco dříve naše domácnosti zdobila převážně bílá barva, ozdobená nějakou tou tapetou či „válečkem“, dnes je doba, co se odvážnosti barevného konceptu našich obydlí týká, daleko štědřejší. Své jídelní zákoutí si tak můžete bez potíží vyladit do své oblíbené barvy, sladit s celkovým stylem interiéru, ale také se můžete držet osvědčené jednoduchosti. Ano, právě tóny bílé a šedé barvy dají paradoxně vyniknout právě místnosti samotné. Čistá elegance a noblesa jednoduchosti působí něžně a nenápadně a přesto tak prudce elegantně.  

Názory

Přidat názor