Blog bydlení

Lexikon moderních stylů bydlení

Lexikon kouzel vám dnes stejně jako dlouhoruká Saxana nevěnujeme, každopádně vám dnes nabídneme malý slovník nejznámějších stylů bydlení, které dobývají naše ložnice, obývací pokoje, koupelny a dokonce i terasy a zahrady. Možná v některém z nich objevíte přesně to, co vašemu bydlení chybí a po čem prahnete.

 

Etno styl

 

Je jednoduchý, zároveň však dráždivě provokativní a rozhodně jej nepřehlédnete, je totiž nevýraznějším mezi všemi styly. Jeho kořeny sahají do orientální, indiánské i africké kultury a z jejich vzájemné kombinace vzniká etno styl, který do vašeho interiéru pozve barvy, pestré vzory, doplňky od zvířecích motivů po totemy, masky, kameny až po hliněnou keramiku a pravou kůži.

 

Extravagantní styl

 

Takto často označují lidé bydlení, které nechápou, takové, které je barevné, hravé a zcela nepokrytě nás touží šokovat. Ano, extravagantní styl si s námi hraje, především si však pohrává s kontrasty od barev, vzorů až po materiály či linie nábytku. Je to osobitý styl, a nejdůležitější v něm je pocitová stránka obyvatel, která mnohdy může působit kýčovitě, leč efektně.

 

Italský styl

 

Ve vás možná vzbudí lehce barokní dojem. Italský styl si potrpí na zdobnost, pohodlnost i zlatavé barvy, nejlépe v omamném lesku. Není však nikdy přeplácaný, vše má své místo i smysl a pocit luxusu a blahobytu vás jistě nemine. Italská živost, šarm i chuť do života se dokonale odráží v tomto stylu, který umně kombinuje staré a nové věci v úžasný celek.

 

Industriální styl

 

Se v našich končinách teprve zabydluje, o to víc je jedinečný. Industriální styl si našel své obdivovatele v bytech, které vznikají v bývalých prostorách starých továren a výrobních hal. Štědrý prostor, vysoké stropy, dostatek světla a malá tabulková okna – to je interiér, který je radost zařizovat a v industriálním stylu vás to rozhodně bude bavit.

 

Konzervativní styl

 

Může lehce připomínat vstupní haly hotelů, recepce firem či přijímací salónky, a ano, chce dostát významu svého jména. V konzervativním stylu nečekejte žádné změny, experimentování je přísně zakázáno. Povolena je spolehlivost, jistota a nadčasovost, se kterou vám pomůžou kvalitní materiály z masívního dřeva, pravé kůže, kovu a také skla. 

 

Minimalistický styl

 

Hraje do noty tomu, kdo vyznává čisté linie, přehlednost a pořádek. Minimalistický styl si na nic nehraje a na výsluní se u něj hřeje jen vše praktické a funkční. Malý byt dokonale opticky nafoukne, velkému prostoru dodá na majestátnosti a podtrhne jeho eleganci.

 

Provensálský styl 

 

Ach ta Francie a její klidní, šarmantní a vždy elegantní obyvatelé. Provensálský styl vám ochotně svou pohodu, ležérnost a vztah k přírodě přenese i do vašeho interiéru a rád jej ozdobí poctivou řezbářskou prací, omamnou vůní levandule a prosvětlí něžnými tóny pastelových barev, které s pomocí  doplňků a dekorací s duší a příběhem vaše bydlení nádherně zútulní.

 

Retro styl

 

Všeříkající název, který i přesto skrývá příjemná překvapení. Retro styl se zamiloval do 50. až 70. let minulého století a to převážně v městském duchu. Stejně jako tradiční dřevo tak ve svém příbytku můžete přivítat plast, vinyl a efektní chrom. Retro styl je vyzývavý ve svých sytých a výrazných barvách a detailech jako klasické tapety, stylové obrazy a doplňky v duchu retro rádií, nádobí i kuchyňských pomocníků.

 

Rustikální styl

 

Inklinuje k přírodě a dřevu v jeho poctivé podobě, proto se vším, co je z masivu, nemůžete šlápnout vedle. Investujte do tradice a poctivé práce a pořiďte si dubový stůl či postel z masivu, kterou můžou zdědit ještě vaši vnuci, a i vy můžete využít poklady, které ukrývá vaše půda. Rustikální styl v odvedené práci a materiálech nezná kompromisy, tíhne k přírodě – jejím materiálům i prostým, o to však osobitějším barvám. 

 

Skandinávský styl

 

Ocení všichni, kteří lační po čistých liniích, které každým svým bytím připomínají kouzlo přírody. Světlý a vzdušný skandinávský styl interiér zútulní i zklidní, neutrální barvy nabízí bezpočet kreativních řešení a přírodní materiály od dřeva, kamení až po pohodlné kožešiny si vás zcela podmaní.

 

Vintage styl

 

Jde ve stopách historie minulého století, dává jí však moderní háv. Vintage styl se nesnaží historii změnit, jen ji dokonale napodobuje pomocí kvalitních a nových materiálů. Tento přírodní a venkov připomínající styl bydlení si vás získá – romantika, něžnost a pohodlí na každém kroku – to jsou přednosti, které vás nenechají netečnými.

Názory

Přidat názor