Blog bydlení

Milujete styl Provence? Naučte se patinovat!

Proč? Protože se občas v každé domácnosti najde kousek nábytku, který dosloužil a jeho vzhled zkrátka není IN. Jistě, máte pár možností – vystěhovat ho na půdu, šoupnout na vejminek třeba do pergoly, vyhodit na smeťák a pak radostně nakráčet do obchoďáku a koupit si nový. A nebo – hlavně pokud jste naprosto podlehli provensálskému stylu bydlení – vyhrnout si rukávy a jednoduchou technikou vdechnout historii nový kabát. Zní to lákavě? Tak jdeme na to!

 

Ach ta patina....

 

Zub času ji doslova propůjčil magickou moc a tak se není co divit, že se o tuto techniku, na jejímž konci je vždy jedinečný a originální povrch a vzhled, výrobci, od komod přes stoly až po židle, doslova přetahují. Svůj nezaměnitelný rukopis však můžete vtisknout svému nábytku i sami a vůbec se nemusí jednat jen o dřevo. Patina sluší kovu, sklu, papíru i plastu a dokonce i omítce. O útulnost provence i vintage stylu se takto vylepšené kousky nábytku skvostně postarají a vyzdobí tak nejen vaši chalupu či terasu, ale hlavně vaši oázu bezpečí a pohody – váš domov. Jedinečnost patinování vám učaruje díky výslednému efektu zašlého vzhledu, díky kterému můžete kombinovat i různé barvy a vzory a dát tak zcela průchod své fantazii a kreativitě.

 

Patinová má zelenou aneb jdeme na to

 

Způsobů a postupů jak patinovat je nepřeberné množství, pokud si nejste jistí a máte lehké obavy, vyzkoušejte následující postup na malém kousku dřeva a hned uvidíte, zda je to váš šálek kávy.

 

  1. Nejprve z nábytku odmontujte všechny úchytky či případné kování
  2. Nábytek je potřeba vždy důkladně očistit a především zbavit případné mastnoty, která vzniká i pouhým dotekem našich rukou.
  3. Pomocí smirkového papíru odstraňte případné nerovnosti a poškození vyplňte tmelem a nechte zatvrdnout
  4. Štětcem nanášejte patinu – vévodí bílá barva a její odstíny včetně šedé, ale také bronzová, zlatá a světle modrá i olivová.
  5. Barvu je dobré vrstvit – čím více vrstev tím intenzivnější efekt
  6. Nezbytného efektu patiny dosáhnete ledabylým stíráním barvy na několika místech hadříkem
  7. Důkladné zaschnutí všech vrstev patiny vykouzlí výsledek, který si jistě hned budete chtít umístit do interiéru a kochat se svou vlastní, dobře odvedenou prací.

 

 

Nemáte zrovna doma žádný dosluhující nábytek? Vůbec nevadí – patinou si můžete vylepšit i zbrusu nové kousky nábytku  a získat tak pro své bydlení nový rozměr.

 

Názory

Přidat názor