Blog bydlení

Moderní prostírání aneb stolečku prostři se

Kultura prostírání jídelního stolu se občas lehce vytrácí. I v uspěchané době je však dobré držet se pravidla, že jíme i očima a to se týká i příjemně prostřeného stolu. Významnou měrou k tomu přispívá kromě stolu, ubrusu, výzdoby i samotného jídelního servisu zapomínaná pomůcka  a tou je prostírání.

 

Prostírání chrání i sluší

 

Prostírání je prvotně určeno k ochraně jídelního stolu před poškozením i nechtěnými nehodami a usnadňuje i jeho úklid. Případné drobečky snadno z prostírání setřepeme do koše, aniž bychom museli manipulovat s celým ubrusem. I když dojde k nehodě, na kterou je potřeba voda, nemusíme hned prát celý ubrus, ale stačí přeprat prostírání. To se však čím dál více stává i estetickou záležitostí a díky nádherným kouskům se často ze stolu nemusí ani uklízet. Dodá totiž nejen vašemu jídelnímu stolu, ale celé jídelně, útulnost, šmrnc i styl.

 

Prostírání jako dekorace

 

V moderním bydlení je prostírání možná více právoplatnou vznešenou dekorací, než jen odkladištěm drobečků. Při výběru prostírání se řiďte svým citem, vkusem i celkovou atmosférou své kuchyně. Dokonale bude vaše nové prostírání ladit s jídelnou či kuchyní tehdy, podaří-li se vám sladit jej nejen s tvarem či velikostí samotného stolu, ale také s celkovým konceptem místnosti. Výhodou prostírání je to, že si můžete pořídit několik sad a ty různě obměňovat a střídat. Vykouzlíte si díky pár nenápadným kouskům nový domov lusknutím prstu. Ať už přijdou nejrůznější svátky, oslavy či roční období, vy budete připraveni. O příjemný výsledný efekt se postará také látkový běhoun na stůl, který můžete zakoupit v sadě spolu s prostíráním, ale také samostatně.

 

Oblíbené materiály a motivy 

 

Textilní prostírání se stále hřeje na výsluní. Jeho plusem je rozhodně pestrost výběru a také je typickým prvkem v různých stylech bydlení od provensálského přes retro až po skandinávský. Drobnou nevýhodou může pro hospodyňky být, že v závislosti na volbě druhu látky je nutné jejich škrobení a také žehlení. Do popředí se dostává esteticky velmi zajímavý korek, ale také vysoce odolný bambus. Plastová prostírání jsou pro mnohé nepřijatelná, v rodinách s malými dětmi však nepostradatelná. Navíc, pokud si pořídíte opravdu luxusní kousky, na první pohled ani nepoznáte, že se jedná o tento materiál.

 

Díky obyčejnému prostírání můžete ve své kuchyni či jídelně doslova kouzlit. Jednoduchý interiér vhodně zvoleným prostíráním doslova oživíte a naopak. Máte-li pestřejší vybavení včetně výmalby, vaše jednoduše zvolené prostírání dokáže vše zjemnit a zklidnit.

Názory

Přidat názor