Blog bydlení

Mýty opředená dražba nemovitosti je ve skutečnosti plná výhod

Také váháte pořídit si byt, dům, chatu, chalupu, vysněný pozemek či komerční prostor v dražbě, protože věříte všem strašidelným scénářům co vše se může stát? A víte, že to jsou převážně jen babské povídačky a že na nákupu nemovitosti v dražbě můžete jen vydělat? Začtěte se do následujících řádků a zbořte s námi nesmyslné mýty, které kolují o dražbě nemovitosti.

 

Mýtus první – dražené nemovitosti jsou předražené

 

Ani nevíme, kde se tento mýtus vzal, zřejmě však v lidském podvědomí, které v domnění, že exekutoři chtějí pro věřitele získat co nejvíce z dlužné částky zpět, zosnovalo plán, že jsou dražené nemovitosti nadhodnocené jako výstavní mýdlové bubliny. Ano, jistě, že se exekutor snaží zpeněžit nemovitost co nejlépe – věřitelům se není co divit – ale cena, za kterou se nemovitost draží je vždy výrazně nižší než její skutečná hodnota. Nejprve přichází na scénu odhadce, který ji reálně ocení a z této ceny se stanoví nejnižší podání, které začíná na dvou třetinách odhadu. Za tuto cenu – pokud bude zájem o nemovitost malý - ji tak můžete rovnou získat. Pokud se díky příhozům vyšplhá částka do velké výše, je to čistě jen o zájmu o ní – nikdo nikoho nenutí přihazovat.

 

Mýtus druhý – s draženou nemovitostí byl a bude problém

 

Ano, důvod proč majitel svůj majetek draží bývá málokdy dobrovolný, ale často právě nucený, bohužel zabavený exekutorem, který jej nejprůhlednějším způsobem – tedy dražbou – hodlá zpeněžit a získané finance rozdělí mezi věřitele. To však neznamená, že nad nemovitosti určené k dražbě visí snad nějaké prokletí, či snad případné soudní spory a tahanice, ba naopak. Součástí dražby je dražební vyhláška, kde se v dostatečném předstihu dočtete všechny podrobnosti o dražbě a to včetně případných smluvních závazků jako nájmů či věcných břemen, která přechází vydražením na nového majitele. Exekuce či zatížení jakýmikoli dluhy se však po úspěšné dražbě zcela mažou a nový vlastník tak získává nemovitost zcela právně čistou. Čím dál častěji jsou však dražby využívány i jako zcela dobrovolný způsob, jak rychle a průhledně prodat nemovitost.

 

Mýtus třetí – o nemovitosti koupené v dražbě nevíte vůbec nic

 

A vy díky tomuto mýtu stále věříte, že už snad i o zajíci v pytli byste věděli víc? Ovšem i v tomto případě je vše naprosto jinak. Jak jsme již zmínili, v dražební vyhlášce zjistíte nejen kdy a kde se dražba koná, jaká je hodnota nemovitosti i její vyvolávací cena a výše dražební jistoty, ale také podrobný popis nemovitosti z pohledu znalce. Ani tím však informace, které můžete o nemovitosti získat, nikterak nekončí. V dražební vyhlášce jsou stanoveny obvykle dva termíny, kdy je možné draženou nemovitost osobně navštívit a podrobně si ji prohlédnout. Není tedy problém v tento den přijít v doprovodu vlastního odborníka, který posoudí stav nemovitosti z vlastního úhlu pohledu a sdělí vám svůj vlastní názor, zda je dražba výhodná, případně do jaké částky se ještě vyplatí přihazovat.

 

A příště se můžete těšit na další nesmyslné mýty, které vám dosud bránily pustit se do nákupu bytu, domku či pozemku v dražbě.

Názory

Přidat názor