Blog bydlení

Nadchlo vás Středomoří? Vneste jej do svého bydlení!

Sluneční teplo a svit až oči přechází, čerstvý mořský vánek čechrající vám vlasy a osvěžující tváře, blankytně modrá obloha a všude atmosféra poklidného plynutí času bez stresů a starostí. Že chcete kousek toho kouzla taky? Stačí otevřít zasněné oči a svůj pohled zaměřit na detaily, s jejichž pomocí si středomořský styl bydlení vykouzlíte i u sebe doma.

 

Barvy

 

První barva, která se vám jistě ve spojitosti se středomořím vybaví bude určitě bílá. Ano, sněhově bílá barva je nejen typickou, ale také nejdůležitější barvou, bez které by tento styl nebyl tak úchvatný. Bílou barvu však můžete doplnit i odstíny levandulové, sluníčko zastupující žlutou a nepostradatelnou sytě modrou barvou, která symbolizuje moře i oblohu bez mráčků. S barvami a nejen tou bílou, si umí skvěle poradit i oblíbená patina, směle se do ní můžete pustit i sami.

 

Světlo

 

Vzdušný interiér je cílem středomořského stylu bydlení a světlo se na této čisté linii podílí velkou měrou. Neváhejte tedy pustit dostatek přirozeného světla do svého obydlí. Francouzská okna jsou pro tento styl jako stvořená, pokud nemáte možnost pořídit si je, pak nebraňte zbytečně slunečnímu svitu proniknout k vám domů a rolety, závěsy a žaluzie rozhodně během dne nechte odpočívat a vyhrňte je či stáhněte na bocích stuhou.

 

Mozaika i kámen na podlahu i zeď

 

A dokonce nejen tam. Ano, mozaika je pro Středomoří typická a pokud si s ní nechcete vyložit celou koupelnu – což mimochodem vypadá skvostně – stačí si vyložit mozaikou rám zrcadla, ale také obrazu či obaly na květináče. Kámen jako obkladový materiál je v interiéru velice žádaný, především na podlahy, ale také jako jedinečný designový kousek v obývacím pokoji na stěně a klidně i konferenčním stolku.

 

Cihlu a dřevěné trámy rozhodně nezatracujte

 

V zabydleném interiéru se takovéto změny dělají stěží, ovšem i tam si pravý designér ví rady. Pokud však své nové sídlo teprve budujete nebo rekonstruujete postarší dům, cihly a přiznané trámy jsou vždy vítány. Trámy můžete ponechat v přírodních tónech, ale stejně tak je s úspěchem přetřít na bílou barvu. V případě zdí pak docílíte skvělého efektu když odstraníte omítku a odkryté cihly přetřete na čistě bílou barvu.

 

Dřevo, proutí a ratan

 

Rozhodně v bytě zařízeném ve středomořském stylu nesmí chybět. Přírodní materiály působí vždy vzdušně a přitom velice elegantně a potvrzují, že v jednoduchosti je krása. Proto neváhejte pořídit si doplňky z těchto přírodních materiálů jako košíky, stojánky, ale také rohože, podnožky a samozřejmě klidně i nábytek – ať už odkládací stolky či rovnou křesla, pohovky a lenošky. Mimochodem v kombinaci s pohodlnou poduškou se na nich lenoší jedna báseň.

 

Středomořské vzory

 

Jsou typické tím, že je můžete aplikovat nejen na textiliích, ale také na nábytku. Nejtypičtějším vzorem je bezesporu námořnický, ale i ornamentální vzory jsou více než vítané, navíc jsou-li doplněny třetím nejvýraznějším prvkem a to jsou moře připomínající dekorace. Ať už si vyberete mušle a kamínky jen tak nasypané v misce, aranžované do vázy spolu s pískem, či se pustíte do vlastní tvorby a ozdobíte si s jejich pomocí květináče, vázy či dokonce nábytek, rozhodně to bude trefa do černého. Nebo lépe řečeno do středomořského …...

Názory

Přidat názor