Blog bydlení

Nízkoenergetické bydlení šetří vaši kapsu i životní prostředí

Kdo z nás nesní o dokonalém bydlení za minimální provozní náklady. Pokud se k tomu přidá i ochrana a menší dopady na životní prostředí, vaše peněženka i zodpovědné ekologické svědomí jenom jásají.

 

Co znamená, když se řekne nízkoenergetický dům?

 

Tato čarovná formulka není jen planým slovním spojením, které má zvýšit bezúčelně vaše náklady na výstavbu rodinného domu. Nejen ve slově, ale i v realitě znamená nízkoenergetický dům mnohem méně spotřebovaných energií na jeho provoz. Pokud na jeho vytápění ročně spotřebujete 15 – 50 kWh/m² pak se může váš dům pyšnit titulem nízkoenergetický. Ten je jakousi pomyslnou hranicí a kompromisem mezi domem klasickým a pasívním, který je konstrukčně i finančně náročnější, ovšem jeho roční spotřeba je méně než 15 kWh/ m². Výjimkou nejsou ani nově vybudované nízkoenergetické bytové domy. To, že se skutečně jedná o nízkoenergetický byt či dům snadno zjistíte po vyžádání průkazu energetické náročnosti budovy, jehož předložení je přímo stanoveno i zákonem.

 

Na nízkoenergetičnosti se podílí mnoho faktorů

 

Největší vliv má kvalita zateplení domu, ale také zateplení podlahy i izolace stropu – tudy totiž nejvíce uniká vzácné teplo a energie. Díky vhodně zvoleným oknům s vhodnými izolačními vlastnosti, stejně jako s jejich správnou orientací směrem k jihu, docílíte výrazné úspory i s pomoci samotného sluníčka s ohříváním vašeho interiéru. I samotný tvar domu je neméně důležitý. Pokud je váš dům hodně členitý, plný výklenků či jen ve tvaru písmene L má mnohem více tepelných mostů než obyčejný obdélníkový či čtvercový dům. Při výstavbě domu či rekonstrukci za účelem snížení tepelných ztrát je také důležité kvalitní provedení stavby domu a to především správně použitých materiálů, ale také technologií a především správné těsnosti. Těsnost se navíc po dokončení budovy ověřuje pomocí blower-door testu.

 

Již v samotném projektu nízkoenergetického domu je nezbytné myslet také na řízené větrání pomocí rekuperační jednotky. Ta sníží tepelné ztráty, které běžně vznikají během větrání, díky tomu, že část vydýchaného vzduchu dokáže předat přiváděnému vzduchu čerstvému. Součástí projektu musí být také vhodně zvolené vytápění domu s ohledem na velikost domu, ale také jeho tepelné ztráty i samotné umístění domu v krajině a její specifika a přírodní vlivy.

Názory

Přidat názor