Blog bydlení

Nízkoenergetický dům – moderní bydlení, které si váš rozpočet zamiluje

Mít vlastní bydlení – po tom touží snad každý. Pokud se navíc poštěstí, že se oázou rodinné pohody stane rodinný domek se zahrádkou, radost a štěstí nezná mezí. Když se k ní totiž přidá i splněný sen, že rodinný domek „utáhnete“ bez velkých problémů, a roční vyúčtování spotřeby energie na vytápění vás nezruinuje, pak máte doslova vyhráno. 

 

Ano, na scénu přichází nízkoenergetický dům

 

Jak už jeho název napovídá, obavy z velké spotřeby energie v domě můžete hodit za hlavu. Nízkoenergetický dům na první pohled od domku „obyčejného“ ani nepoznáte, váš rodinný rozpočet ale jeho výhody rozhodne pocítí. Zásadní informací je fakt, že tímto názvem se může pyšnit jen dům, jehož roční spotřeba energie na vytápění nepřesáhne 15-50 kWh/m². Díky preciznímu návrhu a revolučním stavebním postupům skutečně lze izolační schopnosti domu vyřešit tak, že tepelné mosty, které jinak způsobují až 1/3 tepelných ztrát objektu, v konstrukci nízkoenergetického  domu nenajdete. Velkým pomocníkem je pak bezchybně vyřešená cirkulace vzduchu, která může být buď řízená, nebo využívat rekuperaci tepla, která zajistí dokonalý přívod čerstvého vzduchu pomocí vzduchotechnické jednotky, zároveň s minimální ztrátou tepla, která by se ztratila při běžném větrání.

 

Úsporné bydlení dostojí svému názvu

 

A i když je počáteční investice vyšší, když si vezmete do ruky kalkulačku a propočítáte si, kolik ročně díky nízkoenergetickému domu ušetříte, hned vám bude jasné, že návratnost je v řádu let. I když se v dnešní době mohou stavět nové rodinné domky již pouze takové, které podléhají českým stavebně energetickým předpisům, které již kladou důraz na úsporu energií, i přesto s nízkoenergetickým domem ušetříte až polovinu nákladů na vytápění oproti běžné novostavbě. Vytápění v rodinném domku po babičce, který už pár desítek let pamatuje, není zateplený, izolační vlastnosti jsou zastaralé a větrá se jen otevřeným oknem, pak může být až o 80% finančně náročnější. Těchto magických  80%, které bydlením v nízkoenergetickém domě ušetříte za vytápění – a dokonce i více – není jen snem, ale skutečností.

 

Výhody bydlení, které šetří vaše finance i zdraví

 

Finanční stránka věci není jedinou předností nízkoenergetického domu. Nižší náklady na vytápění domu jdou ruku v ruce s malou závislostí na růstu cen energií, které vám nebudou dělat těžkou hlavu. Zároveň se zkrátí obecně i topné období – jednoduše začnete topit později než sousedé a naopak topná sezóna u vás skončí také mnohem dříve. Díky za tuto výhodu patří dobrým izolačním vlastnostem domu, které teplo drží tam kde má být a interiér vám jen tak nevychladne, když se venku začnou ženit všichni čerti. Významnou předností je také fakt, že nízkoenergetický dům nabízí svým obyvatelům příjemné a zdravé klima v každém ročním období. Díky propracovanému způsobu výměny čerstvého vzduchu získáte interiér bez průvanů, pylů, plísní a alergenů, což jistě citliví jedinci a především alergici a astmatici uvítají.

Názory

Přidat názor