Blog bydlení

Nízkoenergetický dům – šetří vaši kapsu i životní prostředí

Postavit si vlastní dům je snem mnoha Čechů i Moravanů a díky příznivým cenám hypoték i snem, který se může stát skutečností. Uvažujete-li právě o vlastním bydlení a do paneláku vás to zrovna neláká - šetřete své náklady, výdaje i přírodu a investujte do nízkoenergetického domu. Získáte dům, jehož provoz i výstavba potěší vaši kapsu a získáte neodolatelný komfort, soukromí i pohodlí.

 

Nízkoenergetický dům je když...

 

Aby mohl být nově postavený dům zařazen do kategorie nízkoenergetický, musí splňovat hned několik podmínek. Nejdůležitější je výše roční spotřeby energií na metr čtvereční, která se musí pohybovat v rozmezí 15 – 50 kWh, pod hodnotou 15 kWh se pak pohybují domy pasivní. Pokud se spotřeba vejde do těchto hodnot, můžete se pyšnit domem, který vám pomůže šetřit až polovinu nákladů na vytápění a to díky správně zvoleným izolačním materiálům, ale také těmto vlastnostem u stavebních materiálů. Právě zvyšující se ceny energií vedly stavební firmy a inženýry v tomto oboru k řešením, na jejichž konci stojí promyšlené a úsporné pasivní a nízkoenergetické domy.

 

Nízkoenergetický dům nemůže stát všude

 

Pro jeho efektivní a peněženku šetřící chod je totiž kromě výborné izolace, vzduchotěsnosti a zabezpečeného větrání neméně důležitý také vhodný výběr místa pro samotnou stavbu domu. Orientaci pozemku tak není radno podcenit – obytné místnosti by měly být orientovány na jih, dům by neměl stát ve stinném prostředí a ani přílišné vystavování velkým povětrnostním vlivům není efektivní. Co se týká větrání, to je důležité nejen z hlediska energetické úspornosti, ale také z hygienického pohledu. Díky správné cirkulaci vzduchu získáte do domu nejen čerstvý a svěží vzduch, ale také správnou a zdraví prospěšnou vlhkost vzduchu a zajistíte si i odstranění nežádoucích pachů a škodlivých látek z vašeho obydlí.

 

Nízkoenergetický dům je levný svým provozem i samotnou realizací

 

Možná vás překvapí fakt, že kvalitní a svou koncepcí i realizací bezchybný nízkoenergetický dům by měl být maximálně o deset procent dražší než klasický běžný dům. Tyto náklady navíc se vám však vrátí v průběhu následujících cca dvacet let, přitom provozní úspory takovéhoto domu pocítíte okamžitě rok co rok a již první topnou sezónu. Pro splnění těchto cílů je však samozřejmě nezbytné správné vyhotovení a tak je namístě pečlivě zvážit výběr zhotovitele stavby. Kvalitní projekt, izolace, fasáda a nízkoenergetický dům od podlahy až po střechu postavený dle platných norem a stanovených kritérii, je pak teprve nejen chloubou svým účelem a designem uvnitř i z dálky, ale především svou myšlenkou a výší provozních nákladů za energie.

Názory

Přidat názor