Blog bydlení

Nulový dům – fikce nebo skutečnost?

Pokrok jde dopředu doslova mílovými kroky a tak i na poli našeho bydlení se dějí věci, které mile překvapují. I když by článek o tom, že někdo vymyslel  dům, jehož stavba by vás stála nulu byl určitě trhákem, bohužel, takovou technologii a dobročinnost ještě nikdo nevymyslel. Dnes vás však seznámíme s tím, co vše takový nulový dům dokáže a jak je výhodná investice do této nadčasové stavby, se kterou se budoucnosti bát nemusíte.

 

Nulový dům dostojí svému jménu

 

Svými vlastnostmi přímo navazuje na výhody pasivního domu, ale  úsporou na výdajích za teplo vás doslova šokuje. Nulový dům totiž navíc disponuje technologií, která dokáže získat pro své obyvatele energii z obnovitelných zdrojů – typicky třeba formou fotovoltaických panelů ze slunce, ale ovládá také způsoby získání energie ze země či větru. Energií, kterou nulový dům takto dokáže získat, udržet a skvěle s ní dále hospodařit, pak vyrovnává tepelné ztráty skoro na nulu a od toho tedy název nulový dům. Dle norem pak nulový dům musí splnit podmínku potřebu tepla na vytápění pod 5 kWh/m² za rok.

 

Nulový dům spolupracuje s přírodou

 

Nulový dům již při plánech a vlastní stavbě bere ohledy na své okolí a zároveň přírodní potenciál využívá ve svůj prospěch. Typické je například orientování většiny oken na jižní stranu a vnitřní rozdělení účelu místností na denní část v jižní sekci a odpočinkovou, technickou a hygienickou část v severní sekci. Součástí nulového domu je pak tepelné čerpadlo, fotovoltaické panely a samozřejmě nezbytná rekuperační jednotka, která se postará nejen o efektivní využití i zbytkového tepla z vydýchaného vzduchu, ale také dokonale koriguje vlhkost v domě. Nezbytnou podmínkou pro úspěšnost je také vynikající izolace a použití kvalitních oken, čímž se úniky tepla výrazně eliminují a může se tak využít i tepelná energie, kterou vydáváme my jako lidé svou existenci – pohybem, dýcháním – ale i třeba spotřebiče svým provozem, jejichž primární účel není vytápění – pračka, lednička, televize atd.

 

V nulovém domě poznáte na vlastní kůži tepelnou pohodu

 

Tepelná pohoda je skutečný termín, který by se dal snadno vysvětlit jako dokonale rozvržené teplo v domě na každém jeho kousku, čímž vaše pocitová pohoda je nejen výrazně vyšší, ale zároveň k docílení této pohody stačí v místnosti menší naměřená teplota. Jak je to možné? Díky precizní izolaci nedochází k únikům tepla, ale zároveň také především stěny domu nejsou nepříjemně chladné a nevzniká tak nevlídný chlad v interiéru. Každá místnost je dokonale temperována v každé své části, o výměnu čerstvého vzduchu se stará rekuperační jednotka, která přiváděný vzduch předehřeje a tak nedochází k teplotním výkyvům a ochlazování předmětů.

 

Pořizovací cena vás nemusí překvapit

 

První věc, která vám jistě proletí hlavou je, že takovýto chytrý a úsporný dům bude jistě mnohem dražší. Je i není. Pokud budete chtít postavit velikostně shodný dům s klasickou novostavbou, pak ano, bude o pár set tisíc dražší, ale o miliony rozhodně nepůjde. Na druhou stranu, pokud slevíte z velikosti domu, můžete za stejné peníze postavit nulový dům, který vám však v podstatě ihned výrazně šetří náklady na provoz a především do budoucnosti se o vás doslova postará. Ceny za energie totiž stále rostou geometrickou řadou, vás však nějaké zdražování nebude trápit – váš dům si přeci umí poradit s teplem téměř sám! Návratnost stavby nulového domu je tak v řádu pár let, rodinný rozpočet však nulový dům chrání desetiletí.

Názory

Přidat názor