Blog bydlení

Obývacímu pokoji podle feng-šuej vévodí pohoda a funkčnost

Pro každého z nás je obývací pokoj místem našich domovů, kde trávíme společný čas s rodinou, hostíme přátele a kde si i sami sobě můžeme dopřát luxus lenošení, odpočinku a sladkého nic nedělání. V tradičním čínském umění feng-šuej je také člověk a jeho životní prostor velice důležitý a pokud svůj obývací pokoj proměníte v oázu pohody pod taktovkou umění čínských mistrů, získáte harmonické místo plné pohody i nové energie.

 

Začněte tvarem, světlem i barvami

 

Zatímco pro většinu z nás je vždy zařízení obývacího pokoje a výběr nábytku tím nejdůležitějším, čemuž věnujeme i největší čas, pro styl feng-šuej je výběr samotného nábytek spíše až na zadních příčkách. Z pohledu harmonie a správného proudění energie je nejvíce důležitý samotný tvar a umístění obývacího pokoje v celém domě či bytě. Pro pozitivní vlnu energie i nálady a správného uvolnění je nejlepší orientací pokoje na jihozápad, západ či jihovýchod a pokud to lze, směr kterému je nejlepší se absolutně vyhnout je sever. Tvar obývacího pokoje nemáte často možnost přímo ovlivnit, pokud tedy zrovna nestavíte či razantně nerekonstruujete, pokuste se však vždy nejlépe o pravidelný tvar, ke kterému si můžete případně dopomoci nábytkem či zrcadly. Při výběru barev pak zaplesá každé srdce milovníka nenásilných a přírodních tónů. Pustit se tak můžete s chutí do výmalby zemitými tóny hnědé, béžové, pískové, žluté, ale i oranžové, meruňkové či broskvové.

 

Harmonie pramení i v pořádku a čistotě

 

No, nebude vám nic nalhávat. Pro odpůrce pořádku a milovníky spíše ležérnějšího přístupu k úklidu svršků i všeho ostatního styl feng-šuej není příliš tím pravým. Nejen, že díky chaosu nebudou správně fungovat a proudit energie, ale také nepořádek nedá tomuto čistému a na pohled příjemnému a uklidňujícímu stylu bydlení vyniknout. Nebojte se však, nikdo po vás nechce každý den pracné a přehnané uklízení, stačí přirozený pořádek, řád a čistota. Ta se vám bude dobře udržovat i na dřevěné podlaze, která je jednoznačným hitem v obývacím pokoji dle feng-šuej. Zapomeňte na koberce, které v sobě koncentrují prach a špínu, se kterými myšlenky tohoto stylu nejsou kamarádi a vsaďte raději na zmíněné dřevo v různých podobách, dlažbu či dokonce kámen. Koberce pak volte spíše jako kusové doplňky k pohovce či stolu – můžete je nejen snadno vyprat, ale také obměňovat dle nálady i vkusu.

 

Rozmístění nábytky a výběr doplňků vás bude bavit

 

A pokud si nepotrpíte na přehršel skříněk zaplněných vzpomínkami, pak vám je tento styl rozhodně šitý na míru. Přehršel nábytku a nepraktických zbytečností ubírá místnosti na pozitivní energii a navíc tříští její proudění, proto je dobré držte se hesla všeho s mírou. Hlavním prvkem každého obývacího pokoje je rozhodně sedací souprava, kterou .je vhodné umístit zády ke zdi, nikdy ne zády ke dveřím, každý by totiž měl vidět na dveře. Lehce složitým úkolem v našich panelákových obývacích pokojích může být úkol rozmístit nábytek do tvaru osmiúhelníku či kruhu, které navozují potřebné soukromí i bezpečí. Klasické uspořádání českých domácností, kdy je pohovka v rovnoběžce s televizí umístěnou naproti, tak není zrovna ideální, ale změna je vždycky vítaná, tak proč to nezkusit jinak.

Co se týká doplňků, jsou rozhodně vítány živé květiny všeho druhu a také oblíbená zrcadla, která dodají interiéru příjemné světlo, které je ve stylu feng-šuej velice důležité. Na okna tedy nedávejte klasické žaluzie, ani těžké závěsy. Okna, pokud to lze, ponechte úplně bez závěsů, případně použijte ty nejtenčí. Pro večerní soukromí a klidné usínání pak zvolte klasické látkové závěsy, které však přes den nechte decentně svázané po bocích.

Názory

Přidat názor