Blog bydlení

Okno v koupelně je vždy výhrou

Ne vždy je samozřejmě možné při výstavbě rodinného domku či při jeho rekonstrukci umístit okno do koupelny na fasádu domu, pokud to však lze, rozhodně po tomto řešení doslova skočte. Dostatek světla, dobrá a rychlá větratelnost místnosti a leckdy i netradiční umístění koupelny pod střechou je bonusem, který oceníte. Tato možnost se dokonce často nabízí i v případě klasického bytu, většinou ve starší zástavbě či při budování střešního apartmá.

 

Přirozené světlo sluší každé koupelně

 

A především jej oceníte vy sami. Oproti panelákové koupelně, umístěné uprostřed bytu bez špetky denního světla, vaše stylová koupelna doslova rozkvete pod přirozeným denním světlem. Vy se uvidíte doslova v celé své kráse bez rušivých světel zářivek a navíc ušetříte i nemalé peníze za elektřinu – po celý den nemusíte sáhnout po vypínači, jeho čas přijde až s padající tmou. Druhou výhodou je rozhodně naprosto přirozené větrání – rychlé a bez větráků, které zrovna účinností a tichým provozem neoplývají. Vaše koupelna se tak lusknutím prstu, v podobě do široka otevřeného okna, zbaví přebytečné vlhkosti a její odolnost vůči plísni je tak mnohem vyšší. Ostatní místnosti jsou navíc chráněny před šířením vodní páry z koupelny.

 

Kam okno umístit?

 

Pokud to možnosti dovolí, pro naprostou relaxaci a pocit soukromí je samozřejmě nejlepší situovat koupelnu s oknem mimo ruch z chodníku či silnice a orientovat okno v koupelně nejlépe do zahrady. Nejen, že získáte koupelnu doslova sami pro sebe, bez zvědavého nakukování od sousedů, ale představte si třeba tu romantiku, kdy naložení do vany relaxujete v bublinkách s výhledem do krajiny. Samozřejmě můžete okna v koupelně opatřit žaluzií či roletou, klasické záclony nejsou příliš vhodné, nápaditě je však nahradí omyvatelná a vlhkosti skvěle odolávající koupelnová zástěna zkrácená dle vaší potřeby. Pokud je vaše koupelna umístěna pod střechou, střešní okno je pro koupelnu naprostým luxusem. Pořádná porce denního světla a luxus čerstvého vzduchu kdykoli si přejete – co víc si přát. Střešní okna je pak praktické opatřit stíněním, aby v koupelně nebylo díky sluníčku jako v sauně.

 

Velikost okna je jen na vás

 

Někdo si rád v letních dnech, voňavě vykoupaný jedním krokem rovnou z koupelny, vyrazí na balkón a vypije kávičku a tak si své koupelnové okno dopřeje hezky po francouzsku. Jiný naopak ocení spíše menší okno nebo dokonce spíše světlík, právě jen pro možnost větrání, kdy jde u kvalitních plastových oken zvolit i větrání pomocí mikroventilace. Velikost i tvar oken si můžete zvolit dle vaší potřeby soukromí i designového sladění s vaší moderní koupelnou.

 

Nezapomínejte ani na toaletu, i tam se alespoň malé okno vždycky hodí....

 

Názory

Přidat názor