Blog bydlení

Pasivní dům a co jste o něm možná nevěděli

Posledních několik let je pasivní dům skloňován snad ve všech pádech. Moderní a nadčasové bydlení ve vlastním, navíc s provozními úsporami, o kterých se nám všem před pár lety jen mohlo zdát, to je kouzlo bydlení s názvem pasivní dům. Opředený častými mýty, které vám v dnešním článku trošku přiblížíme.

 

Výhody, které nepřehlédnete

 

Nízká spotřeba energií na provoz pasivního domu, kterými se může pyšnit jen taková stavba, která v nákladech na vytápění nepřekročí 15 kWh na metr čtvereční obytné plochy – to jsou jen samé příjemné zprávy. Navíc fakt, že pasivní dům může být nejen z preferovaného dřeva, ale také z klasické cihly, je dobrou zprávou pro všechny tradičněji smýšlející budoucí majitele. Dávno už neplatí ani dlouho přetrvávající mýtus, že v pasivním domě je nepříjemné klima, vydýchaný vzduch, vlhko nebo snad plísně.

 

Pravidla, která jsou na vaší straně

 

Pravidla jsou od toho, aby se porušovala, ovšem v tomto případě byste byli sami proti sobě. Třeba fakt, že pasivní dům není vhodné postavit kdekoli, je toho je jasným důkazem. Pro správné fungování a především účelnost pasivního domu je důležité i místo, kde takový dům postavíte. Nadmořská výška, orientace domu, svažitost terénu i samotné okolí včetně vzrostlé zeleně, ovlivňují efektivitu pasivního domu. Pokud je vašim snem v takovém domě bydlet, s rozvahou vybírejte i samotné stavební místo. Nepodléhejte také lákavým představám o tom, že starý dům snadno na nový pasivní přestavíte. Ne, že by to snad nebylo možné, ale taková realizace by byla velmi komplikovaná a především finančně více než náročná. Navíc by staré domy nevyhověly požadavkům, ať už díky svému tvaru, poloze či umístění na pozemku.

 

Návratnost investice, která má smysl

 

To, že vyšší náklady mají svůj význam, je pro mnohé z nás důležitým faktorem při výběru. Navíc když je finanční náročnost výstavby pasivního domu v průměru o deset procent vyšší než u klasického domu, to, že se vám tyto výdaje vrátí vás jistě potěší. Každoročně ušetříte na provozních nákladech za energie, ale také budete žít i myslet ekologičtěji, což je také nesporný fakt, kterým se pasivní dům může pyšnit. Navíc moderní a nadčasové bydlení je k nezaplacení!

Názory

Přidat názor